Składniki:
- 10 ładnych równych papryk - ja miałam pół na pół czerwoną i żółtą
- 1 szklanka kaszy gryczanej suchej
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera żółtego pokrojonego w słupki
- 1 jajo
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska
- pieprz
- 1 szklanka bulionu drobiowego
Przygotowanie dania:
- Kaszę gryczaną gotujemy wedle przepisu
- Taka kasza jest sypka i pyszna.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju - ja miałam afrykański aromatyzowany mandarynką i chilli.
- Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki i na koniec mięso.
- Wszystko razem dusimy ok.10 minut.
- Następnie wciskamy czosnek.
- Gdy przestygnie masa dodajemy kaszę, natkę i jajo.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Wyrobić masę.
- Z papryki ścinamy czapeczki wydrążamy nasionka .
- Następnie nadziewamy farszem każdą paprykę i do każdej wciskamy po dwa słupki sera żółtego.
- Przykrywamy czapeczki i ciasno układamy w garnku.
- Całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem aż papryka zmięknie ale będzie chrupka.
Smacznego.
Przepis autorski.
5 komentarze
Właśnie robię te papryki :) Nie mogłam sie oprzeć i podjadałam farsz taki smaczny :P
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę że smakuje:-)
OdpowiedzUsuńPolecam także pomidory faszerowane kuskusem...pyszne:-)
Tylko kasze dałam inną, bo tej akurat nie lubie ;) Pyszota była :) Już myśle, kiedy znowu je zrobie
OdpowiedzUsuńCoś nie moge znalesc tych pomidorków :) Podpowiesz gdzie to cudo znalesc??
OdpowiedzUsuńOczywiście że podpowiem:
OdpowiedzUsuńoto link:
http://doowa.blogspot.com/2011/08/pomidory-faszerowane-kuskusem.html
Cieszę się że lubisz modyfikować....inwencja wskazana zawsze:-)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.