Przepis na ogórki do słoików na zimę.
Polecam serdecznie.
Ogórki do słoików z keczupem.
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 cebule
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu
- mały słoiczek pikantnego keczupu - 200 g
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego - 200 g
- sól
- Ogórki obrać i pokroić w plasterki.
- Wymieszać z łyżką soli i pozostawić na 2 godziny.
- Po 2 godzinach odlać sok z ogórków na sicie lekko je wyciskając.
- Włożyć ogórki do miski.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, posolić łyżką soli i odstawić na 2 godziny.
- Po 2 godzinach dodać cebulę razem z całym sokiem który się utworzył do odciśniętych ogórków.
- Do miski z ogórkami i cebulą dodać koncentrat, keczup oraz cukier i ocet, dokładnie wymieszać.
- Wkładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Przepis od Ani.
28 komentarze
Koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńa ocet, cukier olej w którym momencie się daje?
OdpowiedzUsuńAha jeszcze olej więc na oleju smażymy cebulę.
UsuńTak jak napisane w przepisie-po odcedzeniu z soku ogórków dodać keczup , koncentrat,ocet oraz cukier i wszystko razem wymieszać.
OdpowiedzUsuńA potem wkładac do słoików:-)
przepyszne!
OdpowiedzUsuńJednej rzeczy nie łapię? pół szklanki oleju na 3 cebule? i czy sól i olej odsącza się z cebuli czy razem z tym do ogórków?
OdpowiedzUsuńTrochę nie ogarniam, pół szklanki oleju na 3 cebule? Cebulę tez sie odciska z oleju i soli czy nie?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńRobię je zawsze mam podobny przepis tyle że bez keczupy z samym koncentratem bo i tak są ostre polecam każdemu pychotka. Jestem w trakcie ich robienia . U nas wszyscy je lubią więc do dzieła. Pozdrawiam.
UsuńTak jak napisałam w proporcjach 1/2 szkl oleju na 3 cebule a jak po podsmazeniu je posolisz i odstawisz na 2 godziny to potem juz nic z cebuli nie odciskasz tylko dodajesz ją do ogórków.
OdpowiedzUsuńZaczynam robić ogórki z keczupem,wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ogóreczki. Ja dodaję jeszcze marchewkę i również jest pyszne;)
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo smaczne polecam
OdpowiedzUsuńNAPRAWDĘ POLECAM !!!!! REWELKA
OdpowiedzUsuńProszę mi napisać, mały słoiczek ketchupu i koncentratu tzn. ile? Są teraz różne wielkości słoiczków. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMałe słoiczki obecnie sprzedawane to 200 g.
Usuńogóreczki właśnie się pasteryzują, podjadałam przed spakowaniem do słoiczków, już są yszne!
OdpowiedzUsuńTez podżerałam ha ha .
UsuńNa pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco.
UsuńCo to znaczy " ogórki odcedzić od soku ? Kiedy ? Ja to rozumiem tak że woda która się uzbiera pod ogórkami przez te dwie godziny, musi być odcedzona i dopiero potem dajemy podsmażoną cebulę z olejem, ketchup i przecier. Tak czy nie ? Trochę to niejasno napisane. Przecież nie można najpierw dodać cebuli ze wszystkim a potem odcedzić ogórki od soku. Bardzo proszę to wyjaśnić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDobrze zrozumiałaś Diano, to są moje pierwsze posty na blogu i jakoś ten umknął mojej uwadze, dużo poprawiałam.Ten tez poprawiłam a bardziej zrozumiały.Dzięki za uwagi i niech smakują.
Usuńtego się nie gotuje przed nałożeniem do słoików? tylko tak na zimno ocet i reszta?
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane, w jakim celu chcesz gotować przed nałożeniem do słojów? będzie potem pasteryzowane i dojrzewa jakiś czas, nie zjadasz tego zaraz po pasteryzacji. Po kilku dniach gotowe.
UsuńZ pozoru dziwne połączenie, a w praktyce BOMBA SMAKU.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne-dziękuję za podzielenie się przepisem.
Polecam się na przyszłość, pozdrawiam.
UsuńJak mocny ocet (10% czy słabszy)?
OdpowiedzUsuńDaj jaki lubisz. Może być ocet 10% i wtedy będą kwaśniejsze lub taka jak ja ostatnio ocet jabłkowy. Pełna dowolność Andrzeju.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.