środa, 10 sierpnia 2011

Mussaka

Przepis kuchni greckiej.
Tą mussakę miałam zrobić już dawno ale tak jakoś było nie po drodze, a teraz żałuję bo przypomniałam sobie smak Grecji.
Tylko dlaczego tak późno ?
Ten aromat cynamonu w połączeniu z warzywami i mięsem, pycha.
Przepis pochodzi z programu "Moja grecka kuchnia"
Porcja na 8 osób.
  
              Składniki:
  • 3 spore bakłażany, pokrojone w plastry
  • 3 cukinie, pokrojone w plastry
  • 3 spore ziemniaki, pokrojone w cienkie plastry
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule, posiekane
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
                    Beszamel:
  • 1 litr mleka
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu koszyk
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 600 g startego sera twardego
  • oliwa do nasmarowania naczynia
                 Przygotowanie:
Posól bakłażany, odstaw na 20 minut.
Odsącz, przemyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż na niej bakłażany, ziemniaki i cukinię.
Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
W garnku rozgrzej dodatkową oliwę, zeszklij na niej cebulę, dodaj mięso i obsmaż je.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
Wymieszaj i smaż przez chwilę.
Dodaj natkę pietruszki i pomidory i smaż, aż sos z pomidorów się wchłonie.
Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
Przygotuj beszamel.
Odłóż jakieś 2-4 łyżki mleka, resztę wlej do garnka i podgrzej je, nie doprowadzaj do wrzenia.
Dodaj masło i wymieszaj.
Roztrzep jajka i utrzyj z mąką, cynamonem i pozostałym mlekiem.
Cały czas mieszając dodaj trochę ciepłego mleka.
Dodawaj porcjami ciepłe mleka, aż masa będzie w miarę płynna.
Wtedy, cały czas mieszając dodaj ją do gorącego mleka.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ser i podgrzewaj, aż się rozpuści.
Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.
W nasmarowanym oliwą naczyniu układaj kolejne warstwy.
Zacznij od ziemniaków, następnie bakłażany, cukinia i mięso, a na wierzch znów ziemniaki, bakłażany i cukinia.
Zalej wszystko sosem.
Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 90 minut.

Podawaj od razu.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej
Przepis dodaje do akcji PSIANKOWATE
którą organizuje mopswkuchni.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger