Biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- łyżka kakao
- 2 łyżki rozpuszczonej margaryny Kasi
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać, dodać resztę składników oraz margarynę Kasię rozpuszczoną i wystudzoną, wymieszać, wlać do kwadratowej tortownicy i piec w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Bita śmietana:
- 1/2 l śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek soku wiśniowego
- barwnik spożywczy różowy
Śmietanę ubić, dodać cukier, dodać letnią rozpuszczoną w pół szklanki wody żelatynę , sok wiśniowy oraz barwnik spożywczy,wymieszać .
Na wierzch :
- 2 galaretki o smaku miętowo-jabłkowym
- 30 dag winogron zielonych
- 30 dag wiśni
Galaretki rozpuścić, winogrona pokroić w plasterki i wyciągnąć z nich pesteczki a wiśnie wydrylować.
Składanie ciasta:
Na spód dajemy biszkopt, następnie bitą śmietanę układamy wiśnie i winogrona rzędami .
Gdy bita śmietana zastygnie, wylać na nią tężejącą galaretkę.
Smacznego.
1 komentarze
bardzo lubię tego typu ciasta a jak dodatkowo jest tak pięknie kolorowe to już pełny sukces!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.