Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- papryka czerwona
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy harissa *
- 1 cebula
- cebulka ze szczypiorkiem
- koperek
- listki świeżej bazylii
- 200 ml śmietany 30 %
- sól
- pieprz
Oprószyć pieprzem i solą a następnie usmażyć na oleju na rumiano.
Paprykę pokroić w paski i podsmażyć wraz z kurczakiem.
Dodać cebulę w pół plasterkach.
Wszystko razem zalać śmietaną i dusić ok. 15 minut.
Następnie odparować sos aby zgęstniała śmietana.
Podawać posypane grubo ziołami: bazylią, koprem i szczypiorem.
Smacznego.
*Harrisa - pikantna przyprawa, zawierająca paprykę chili, czosnek, pieprz, kolendrę, kminek i miętę.
5 komentarze
Filety z kurczaka wprost ubóstwiam! danie niezwykle kuszące:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcóż za kolorowy obiad:-)
OdpowiedzUsuńCzęsto takie dania goszczą na naszym stole, wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńHmmmm... pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Właśnie jestem po obiadku i po prostu pękam bo tyle zjadłem :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.