czwartek, 18 sierpnia 2011

Błyskawiczne ciasto z mikrofali

Nie jestem zwolenniczką kuchenki mikrofalowej, ewentualnie do odgrzewania potraw ale tym razem skusiłam się.
Koleżanka w pracy poczęstowała mnie pysznym murzynkiem, proszę o przepis a tu okazuje się że zrobiła go w kuchence mikrofalowej na 5 minut przed wyjściem do pracy.
Sceptycznie podeszłam do tej opowieści ale nie byłabym sobą jak nie wypróbowałabym przepisu.
Stałam przed kuchenką i nie mogłam wyjść z podziwu że w 3 minuty mam ciasto.
Spróbujcie sami, jest wilgotne i puszyste i najlepsze dla niespodziewanych gości.
  
              Składniki:
  • 1 jajo
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 1 łyżce wody( w oryginale była 1 łyżka kakao)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wlewamy do miseczki (do użytku w kuchenkach mikrofalowych) średnicy ok 15 cm.
Kuchenkę ustawiamy na maksymalną moc i pieczemy 3 minuty.
Po wyjęciu od razu gotowe do spożycia.
Ja posypałam cukrem cynamonowym mielonym.
Polecam do kawy dla Ciebie i gościa.
Smacznego.

133 komentarze

  1. Nigdy jeszcze nie robilam ciasta w mikrofali, ale tym przepisem mnie zaintrygowalas i sie powaznie nad tym zastanowie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie wyszło gumowe i bez smaku

      Usuń
    2. gumowe i bez smaku jak podeszwa buta moze cos mi nie wyszlo

      Usuń
    3. Wow! Pierwszy raz zrobiłam takie cudo i wyszło naprawdę dobre. Jest dokładnie takie jak pisałaś tzn. wilgotne i puszyste. Ja jeszcze dodałam do niego łyżkę suszonej żurawiny. Polecam

      Usuń
    4. Ja też chyba spróbuje 😊

      Usuń
    5. Myślę, że spróbuję zrobić...😃

      Usuń
  2. robilam takie w kubku, nie próbowałam większych, bo jakoś wydaje mi się, że będzie w śrdoku niedopieczone... No ale może to faktycznie tylko moje wymysły, skoro innym wychodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tej wielkości jest dla mojego łakomego męża zbyt małe. Piekę podwójne i przez 6 min. Potem zostawiam jeszcze na chwilę w mikrofali. Na początku było na dnie niedopieczone, to wsadziłam na jeszcze trochę:)Innym razem przedobrzyłam i piekłam 10 min.- wyszedł mi prawie herbatnik. Metodą prób i błędów doszłam do tych 6 min. Do środka wrzucam owoce, rodzynki - co mam pod ręką

      Usuń
    2. Ale ja tu ciekawostek sie od Was dowiaduje, dziękuję:-)

      Usuń
  3. Mam takie same podejście do mikrofali jak Ty ;). Używam raczej tylko do podgrzewania potraw. Jednak gdy spóbowałam ciasta z mikrofalówki, uznałam, że jest to super pomysł na niezapowiedzianych gości ;) Bardzo fajny ten przepis na murzynka.

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciasto wyszło, tylko dałam kakao, bo kawy nie lubię :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciasto! :D zrobiłam już 3 razy, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto przepyszne!
    Dziękuję za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. wyszło zajebiste :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy naczynie do "pieczenia" należy wysmarować tłuszczem?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam! Ciastko jest smaczne i można ten przepis traktować jak wspaniały pomysł na czarną godzinę;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ciasto w 3 minuty, to brzmi jak jakieś czary :) Też tylko odgrzewam w mikrofali, ale to ciasto muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam, zjadłam, doceniłam ! Rewelacja, trochę nie dowierzałam, że coś z tego będzie, ale to naprawdę działa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam i... nie mogę wyjść z podziwu! Pierwszy raz udało mi się zrobić ciasto bez zakalca ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie mogę uwierzyć, że to jest takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto z mikrofali to dobry pomysł na cos slodkiego ale dalam za malo cukru wiec przełożyłam je konfitura z róży mojej babci super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli bez niezdrowego cukru a z pyszna i zdrowsza konfitura z róży, pycha,

      Usuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie miałam przekonania do ciast z mikrofali :) ale zrobiłam i wyszło przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja również robię to ciasto, jest pyszne. Przerobiłam go również na ciasto bez czekolady, bo dodałam trochę cynamonu, cukru waniliowego, rodzynek i 2łyżki masła orzechowego. Ja robię to z dwóch porcji bo po wlaniu do miski żaroodpornej było tego trochę mało, tylko przy dwóch porcjach czas pieczenia 6 min bo inaczej środek jest surowy.

    OdpowiedzUsuń
  18. leokadia
    zepsuł mi sie piekarnik a mam ochote na coś swojskiego i jestem zachwycona przepisem.Zaraz schodzę do kuchni i zabieram się do roboty, tylko Ja mam kuchenkę z mocą c600 i max .tj 1000 a jest podane 850 więc teraz jestem w potrzasku.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Myślę że 1/2 minuty dłużej możesz piec i będzie ok.:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. zapraszam na mojego bloga na razie jest w fazie dojrzewania ale bd tak sądze b.fajny xd http://koloroweslowa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. czy naczynie należny przykryć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy cokolwiek w mikrofali sie przykrywa?
      Nie nie trzeba przykryć a i po co?
      Z kim mam przyjemność?

      Usuń
  22. Tak,bardzo dobre tylko ja dodaje kawy inki :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja spróbuję w kombiwarze, bo nie mam mikrofali.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zachęcona zdjęciem zrobiła... Mikrofala 1000W, więc ustawiłam moc na 80% i mikrofalowałam 3 min. Jest zbite, raczej nijakie. Szkoda. Ale dżemem jabłkowym da się zjeść.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbyś postępowała zgodnie z przepisem to nie byłoby problemu.Pełna moc to pełna a nie 80%. Poza tym jesteś pierwsza której nie wyszło i ...juz nie pierwsza która się nie podpisała.

      Usuń
  25. Idę robić :) zaintrygował mnie ten przepis :)
    fela

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasto się robi :) mam nadzieje sie uda :)
    fela

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto wyszło :) jest rewelacyjne!!! Bomba! Na pewno często będzie u nas gościć :)
    fela

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam znalazłam Twój przepis przeglądając garnek i pomyślałam niemożliwe muszę spróbować i upiekłam pyszne ciasto .Mąż zaskoczony zanim zjadł obiad gorące ciasto na stole.Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  29. jestem pod wrażeniem.... niesamowite 3 minuty i mam ciasto na stole, w dodatku bardzo dobre .... :) super ciacho dla niecierpliwych :D

    OdpowiedzUsuń
  30. polecam to ciasto w wersji z "przełożeniem"
    rewelacja http://www.alakuchniablog.starnawski.com/index.php/ciasta/ciasta/92-ciasto-z-mikorfali

    OdpowiedzUsuń
  31. Łatwo,szybko tanio!!! POLECAM:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pychotka :) Polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobiłam to ciasto....jest pyszne:) teraz robię karczek do chleba....mam nadzieje że bedzie tak samo smaczny jak ciasto:) pozdrawiam karla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam 2 pytania:czy mam wybrać opcję termoobiegu?
      jaka ma być ustawiona temperatura?

      Bardzo dziękuję za odpowiedż:Marianna

      Usuń
    2. Marianno ma być nastawiona najwyższa moc mikrofali i nastawiasz wtedy na 3 minuty.
      To nie jest ciasto do piekarnika.

      Usuń
  34. Już drugi raz robię w przeciągu 30 minut :D Jest obłędnę :D Ja nie dodaje kawy tylko cynamon i kakao :D 5 minut i ciasto jak z piekarnika :D Pyszne :D
    Polecam ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy piecze sie to ciasto używając termoobiegu i na jakiej temperaturze?.Bardzo proszę o szybką odpowiedz.Marianna.

      Usuń
    2. Termoobiegu, Marianna to ciasto piecze się w mikroifali a nie w piekarniku.

      Usuń
  35. ej to mój przepis ja go wymyśliłam 39 lat temu co to ma znaczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe, poproszę o dowód ale najpierw się przedstaw :-)
      A znaczyć ma to że jest pyszne i wszyscy go pieką i nikt nie pisze że jest to jego pomysł :-)

      Usuń
  36. ciasto pycha,a pracy prawie nic przy nim.

    OdpowiedzUsuń
  37. Mam ochotę zrobić to ciasto ale jednak jakies obawy mam...może kiedyś.
    Beti

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie wytrzymałam i zrobiłam,szok nie wierzę:)Super!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam wszystkich :) Po Świętach przyzwyczajona do słodkości tak sobie siedzę i coś bym zjadła ;) Szast prast i ciasto z mikrofali gotowe :) Dodałam pokrojone jabłko i orzechy włoskie...mhhh pychota :) Dziękuję za ten przepis! Monika

    OdpowiedzUsuń
  40. Przed chwilą zrobiłam. Mięciutkie, pachnące i przede wszystkim szybkie ciasto na niespodziewane wizyty. Dobrze mieć przepis gdzieś pod ręką :-). Polałam dodatkowo czekoladą, bo mam w domu mega łasucha. Pozdrawiam i dziękuję!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  41. przed chwila zrobilam, nawet nie zmienilam miski, super wyszlo, puszyste, smaczne i w 3 minuty, za 2g mam gosci, zrobie swierze z kawalkami czekolady

    OdpowiedzUsuń
  42. fantastyczne ciasto,chyba znowu się przekonałam do mikrofali,zakupiona w 2000 roku stała czasami coś w niej odgrzewałam i tyle.A kiedyś moja kuchenka to był hit,Moc 1400 z termoobiegiem i grillem.Poniewaqż zaczęło być głośno o różnych szkodliwych działaniach mikrofal,trochę ją odstawi lam z mieszanymi uczuciami. Ale teraz chyba powróci do łask - zadbana,ma,lo używana będzie mogła piec to błyskawiczne ciasto.
    Pozdrawiam i dzięki za przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mikrofala nie emituje szkodliwych fal, niedawno to zbadano.
      Przydaje się do różnych rzeczy np. do pieczenia ciasta.

      Usuń
  43. mogę posypac cukrem pudrem ?

    OdpowiedzUsuń
  44. Witam. Ciasto zrobione i zjedzone.:)..Szybkie i smaczne, dobry pomysł, jak nie ma się niczego słodkiego do kawy :)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  45. Wyszly bardzo dobre, wykorzystalam foremke siliconowa -szesc rozyczek...polukrowalam i juz sa do kawki...super sprawa...dzieki sliczne za podanie przepisu...pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  46. Zrobiłam! Może troszkę za długo trzymałam w mikrofali, bo w środku się spiekło i wyszło troszkę twardawe i suche... Może następnym razem wyjdzie lepsze! :) Ogólnie to nie wierzyłam, że wyjdzie... Ale jestem mile zaskoczona! Chłopak też :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Zrobiłam! Wyszło troszkę twardawe i suche, ale to chyba dlatego, żę za długo trzymałam w mikrofali :) może następnym razem się uda :) w każdym bądź razie chłopak mimo wszystko zadowolony i lekko w szoku tak samo jak ja :D

    OdpowiedzUsuń
  48. JEST ZAJEBISTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  49. Mam wersje z kakao jest pyszne. Piekę w formach silikonowych, nic nie przywiera.... a zamiast mleka dodajcie kubusia jest jeszcze bardziej wilgotne, przelozone bita smietana wygląda jak tort.

    OdpowiedzUsuń
  50. wyszło świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Wyszło suche w środku a gumowe z zewnątrz co zrobiłem nie tak? Pozdrawiam Marcin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam Marcin że może moc mikrofali była za mała i nie była ustawiona na maxa. Jeśli to nie to to spróbuj jeszcze raz, wszyscy chwalą i zajadają puszyste ciasto :-)
      Powodzenia

      Usuń
  52. Dodałam cynamon, kroplę zapachu wanilinowego i łyżkę dżemu z czarnej porzeczki:) Do kawy na ciepło - pycha!:) Na pewno zrobię jeszcze nie raz, może z dodatkiem kakao, albo pokruszonej czekolady <3

    OdpowiedzUsuń
  53. Ciasto było dobre, ale z wyglądem trochę gorzej. Nie wiem co zawiniło...

    OdpowiedzUsuń
  54. Robię to ciasto od jakiegoś czasu. Zawsze w metalowej misce, dlatego ciasto nierówno się piekło a czasami wychodziło kruche ;) Dziś zrobiłam w porcelanowej misce na zupę i wyszło cudowne ;) (zamiast kawy dałam kakao "Puchatka").

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz mała zmiana a jaka różnica.
      Puchatek jest za słodki ale zwykłe kakao może być.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  55. Ciasto wyszło zaskakująco pysznie jak na ciasto z mikrofali. Niestety znacznie mniejsze niż to na zdjęciu, a szkoda. ;) Ustawiłam na 850 W.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało.
      Moje ciasto też było małe, magia zdjęć makro trochę je powiększyła.

      Usuń
  56. Ja mam mikrofalę z mocą max 750W. 3 minuty w zupełności wystarczą :) Ciasto jest bardzo dobre w smaku. Na początku sugerując się komentarzami ustawiłam na 6 minut i nie był to dobry pomysł....wyszło gumowate i nie dało się kroić. Trzymając się przepisu wyjdzie na prawdę super ciacho na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Ja zmieszałam kakao i kawę, najlepsze, jedyny przepis, który wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  58. Jeśli mam kakao, to nadal w wodzie ? Czy raczej jednak mleko ? Jeśli jednak niezbyt rozumiem i tak czy siak trzeba wody, to sorry za pytanie :\

    OdpowiedzUsuń
  59. Raczej jednak woda, kakao rozpuszczasz w wodzie, mleko jest dodatkowym składnikiem.

    OdpowiedzUsuń
  60. Ciasto rozwala system :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się , choć przyznam szczerze że nie spodziewałam się takiej popularności ciasta.

      Usuń
  61. Super,wypróbowany przepis:)polecam.

    OdpowiedzUsuń
  62. Ciekawy przepis, muszę kiedyś go wypróbować.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger