Koleżanka w pracy poczęstowała mnie pysznym murzynkiem, proszę o przepis a tu okazuje się że zrobiła go w kuchence mikrofalowej na 5 minut przed wyjściem do pracy.
Sceptycznie podeszłam do tej opowieści ale nie byłabym sobą jak nie wypróbowałabym przepisu.
Stałam przed kuchenką i nie mogłam wyjść z podziwu że w 3 minuty mam ciasto.
Spróbujcie sami, jest wilgotne i puszyste i najlepsze dla niespodziewanych gości.
Składniki:
- 1 jajo
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 1 łyżce wody( w oryginale była 1 łyżka kakao)
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchenkę ustawiamy na maksymalną moc i pieczemy 3 minuty.
Po wyjęciu od razu gotowe do spożycia.
Ja posypałam cukrem cynamonowym mielonym.
Polecam do kawy dla Ciebie i gościa.
Smacznego.
133 komentarze
Nigdy jeszcze nie robilam ciasta w mikrofali, ale tym przepisem mnie zaintrygowalas i sie powaznie nad tym zastanowie!
OdpowiedzUsuńdla mnie wyszło gumowe i bez smaku
Usuńgumowe i bez smaku jak podeszwa buta moze cos mi nie wyszlo
UsuńWow! Pierwszy raz zrobiłam takie cudo i wyszło naprawdę dobre. Jest dokładnie takie jak pisałaś tzn. wilgotne i puszyste. Ja jeszcze dodałam do niego łyżkę suszonej żurawiny. Polecam
UsuńNo to się cieszę.
UsuńJa też chyba spróbuje 😊
UsuńMyślę, że spróbuję zrobić...😃
Usuńrobilam takie w kubku, nie próbowałam większych, bo jakoś wydaje mi się, że będzie w śrdoku niedopieczone... No ale może to faktycznie tylko moje wymysły, skoro innym wychodzi ;)
OdpowiedzUsuńtej wielkości jest dla mojego łakomego męża zbyt małe. Piekę podwójne i przez 6 min. Potem zostawiam jeszcze na chwilę w mikrofali. Na początku było na dnie niedopieczone, to wsadziłam na jeszcze trochę:)Innym razem przedobrzyłam i piekłam 10 min.- wyszedł mi prawie herbatnik. Metodą prób i błędów doszłam do tych 6 min. Do środka wrzucam owoce, rodzynki - co mam pod ręką
UsuńAle ja tu ciekawostek sie od Was dowiaduje, dziękuję:-)
UsuńDziewczyny spróbujcie...jest na prawdę dobre:-)
OdpowiedzUsuńMam takie same podejście do mikrofali jak Ty ;). Używam raczej tylko do podgrzewania potraw. Jednak gdy spóbowałam ciasta z mikrofalówki, uznałam, że jest to super pomysł na niezapowiedzianych gości ;) Bardzo fajny ten przepis na murzynka.
OdpowiedzUsuńSpróbuj a nie pożałujesz.
Usuńsuper ciasto wyszło, tylko dałam kakao, bo kawy nie lubię :) Polecam.
OdpowiedzUsuńZ kakao tez pysznie.
Usuńświetne ciasto! :D zrobiłam już 3 razy, polecam ;)
OdpowiedzUsuńI ja polecam.
UsuńCiasto przepyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł!
Polecam się na przyszłość.
Usuńwyszło zajebiste :D
OdpowiedzUsuńNo to się cieszę.
UsuńCzy naczynie do "pieczenia" należy wysmarować tłuszczem?
OdpowiedzUsuńNie nie trzeba smarować:-)
UsuńPYSZNE!!!!
OdpowiedzUsuńMa być pyszne.
UsuńZrobiłam! Ciastko jest smaczne i można ten przepis traktować jak wspaniały pomysł na czarną godzinę;-)
OdpowiedzUsuńNa czarna godzinę dla niespodziewanych gości.
UsuńWow, ciasto w 3 minuty, to brzmi jak jakieś czary :) Też tylko odgrzewam w mikrofali, ale to ciasto muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńTo jest czarowanie, pyszne ciasto zjemy za 3 minuty.
UsuńZrobiłam, zjadłam, doceniłam ! Rewelacja, trochę nie dowierzałam, że coś z tego będzie, ale to naprawdę działa :)
OdpowiedzUsuńPo raz kolejny ciesze się że komuś przypasował przepis:-)
UsuńZrobiłam i... nie mogę wyjść z podziwu! Pierwszy raz udało mi się zrobić ciasto bez zakalca ;D
OdpowiedzUsuńKiedyś musi być ten pierwszy raz ha ha, ciesze się że się udało.
UsuńRewelacja :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńNie mogę uwierzyć, że to jest takie dobre :)
OdpowiedzUsuńWiedźmo ja tez na początku nie wierzyłam.
Usuńciasto z mikrofali to dobry pomysł na cos slodkiego ale dalam za malo cukru wiec przełożyłam je konfitura z róży mojej babci super
OdpowiedzUsuńCzyli bez niezdrowego cukru a z pyszna i zdrowsza konfitura z róży, pycha,
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńNie miałam przekonania do ciast z mikrofali :) ale zrobiłam i wyszło przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTo dobrze, ciesze się.
UsuńJa również robię to ciasto, jest pyszne. Przerobiłam go również na ciasto bez czekolady, bo dodałam trochę cynamonu, cukru waniliowego, rodzynek i 2łyżki masła orzechowego. Ja robię to z dwóch porcji bo po wlaniu do miski żaroodpornej było tego trochę mało, tylko przy dwóch porcjach czas pieczenia 6 min bo inaczej środek jest surowy.
OdpowiedzUsuńEksperymenty wskazane.
Usuńleokadia
OdpowiedzUsuńzepsuł mi sie piekarnik a mam ochote na coś swojskiego i jestem zachwycona przepisem.Zaraz schodzę do kuchni i zabieram się do roboty, tylko Ja mam kuchenkę z mocą c600 i max .tj 1000 a jest podane 850 więc teraz jestem w potrzasku.Pozdrawiam
Myślę że 1/2 minuty dłużej możesz piec i będzie ok.:-)
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego bloga na razie jest w fazie dojrzewania ale bd tak sądze b.fajny xd http://koloroweslowa.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie.
Usuńczy naczynie należny przykryć?
OdpowiedzUsuńCzy cokolwiek w mikrofali sie przykrywa?
UsuńNie nie trzeba przykryć a i po co?
Z kim mam przyjemność?
Tak,bardzo dobre tylko ja dodaje kawy inki :-)
OdpowiedzUsuńZ kaw,ą tez pysznie.
UsuńA ja spróbuję w kombiwarze, bo nie mam mikrofali.
OdpowiedzUsuńZachęcona zdjęciem zrobiła... Mikrofala 1000W, więc ustawiłam moc na 80% i mikrofalowałam 3 min. Jest zbite, raczej nijakie. Szkoda. Ale dżemem jabłkowym da się zjeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Jakbyś postępowała zgodnie z przepisem to nie byłoby problemu.Pełna moc to pełna a nie 80%. Poza tym jesteś pierwsza której nie wyszło i ...juz nie pierwsza która się nie podpisała.
UsuńIdę robić :) zaintrygował mnie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńfela
Ciasto się robi :) mam nadzieje sie uda :)
OdpowiedzUsuńfela
Nie ma innej opcji.
UsuńCiasto wyszło :) jest rewelacyjne!!! Bomba! Na pewno często będzie u nas gościć :)
OdpowiedzUsuńfela
Felu to bardzo dobra wiadomość.
UsuńWitam znalazłam Twój przepis przeglądając garnek i pomyślałam niemożliwe muszę spróbować i upiekłam pyszne ciasto .Mąż zaskoczony zanim zjadł obiad gorące ciasto na stole.Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam.
Usuńjestem pod wrażeniem.... niesamowite 3 minuty i mam ciasto na stole, w dodatku bardzo dobre .... :) super ciacho dla niecierpliwych :D
OdpowiedzUsuńO tak dla niecierpliwych najlepsze.
Usuńpolecam to ciasto w wersji z "przełożeniem"
OdpowiedzUsuńrewelacja http://www.alakuchniablog.starnawski.com/index.php/ciasta/ciasta/92-ciasto-z-mikorfali
Fajny pomysł.
UsuńŁatwo,szybko tanio!!! POLECAM:)
OdpowiedzUsuńPychotka :) Polecam :D
OdpowiedzUsuńJa również polecam.
UsuńZrobiłam to ciasto....jest pyszne:) teraz robię karczek do chleba....mam nadzieje że bedzie tak samo smaczny jak ciasto:) pozdrawiam karla
OdpowiedzUsuńmam 2 pytania:czy mam wybrać opcję termoobiegu?
Usuńjaka ma być ustawiona temperatura?
Bardzo dziękuję za odpowiedż:Marianna
Marianno ma być nastawiona najwyższa moc mikrofali i nastawiasz wtedy na 3 minuty.
UsuńTo nie jest ciasto do piekarnika.
Karlo ja tez mam taka nadzieję.
UsuńJuż drugi raz robię w przeciągu 30 minut :D Jest obłędnę :D Ja nie dodaje kawy tylko cynamon i kakao :D 5 minut i ciasto jak z piekarnika :D Pyszne :D
OdpowiedzUsuńPolecam ! :D
Czy piecze sie to ciasto używając termoobiegu i na jakiej temperaturze?.Bardzo proszę o szybką odpowiedz.Marianna.
UsuńTermoobiegu, Marianna to ciasto piecze się w mikroifali a nie w piekarniku.
UsuńWojtek cieszę sie że smakuje.
Usuńej to mój przepis ja go wymyśliłam 39 lat temu co to ma znaczyć?
OdpowiedzUsuńA to ciekawe, poproszę o dowód ale najpierw się przedstaw :-)
UsuńA znaczyć ma to że jest pyszne i wszyscy go pieką i nikt nie pisze że jest to jego pomysł :-)
ciasto pycha,a pracy prawie nic przy nim.
OdpowiedzUsuńWażne że smacznie i szybko.
UsuńMam ochotę zrobić to ciasto ale jednak jakies obawy mam...może kiedyś.
OdpowiedzUsuńBeti
Poczytaj komentarze i obawy odpłyną.
UsuńNie wytrzymałam i zrobiłam,szok nie wierzę:)Super!!!!!
OdpowiedzUsuńSzok, jest fajnie.
UsuńWitam wszystkich :) Po Świętach przyzwyczajona do słodkości tak sobie siedzę i coś bym zjadła ;) Szast prast i ciasto z mikrofali gotowe :) Dodałam pokrojone jabłko i orzechy włoskie...mhhh pychota :) Dziękuję za ten przepis! Monika
OdpowiedzUsuńCzarujesz Moniko.
UsuńPrzed chwilą zrobiłam. Mięciutkie, pachnące i przede wszystkim szybkie ciasto na niespodziewane wizyty. Dobrze mieć przepis gdzieś pod ręką :-). Polałam dodatkowo czekoladą, bo mam w domu mega łasucha. Pozdrawiam i dziękuję!
OdpowiedzUsuńMonika
Dziękuje Moniko.
Usuńprzed chwila zrobilam, nawet nie zmienilam miski, super wyszlo, puszyste, smaczne i w 3 minuty, za 2g mam gosci, zrobie swierze z kawalkami czekolady
OdpowiedzUsuńZ czekoladą , mniam.
Usuńfantastyczne ciasto,chyba znowu się przekonałam do mikrofali,zakupiona w 2000 roku stała czasami coś w niej odgrzewałam i tyle.A kiedyś moja kuchenka to był hit,Moc 1400 z termoobiegiem i grillem.Poniewaqż zaczęło być głośno o różnych szkodliwych działaniach mikrofal,trochę ją odstawi lam z mieszanymi uczuciami. Ale teraz chyba powróci do łask - zadbana,ma,lo używana będzie mogła piec to błyskawiczne ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dzięki za przepisy
Mikrofala nie emituje szkodliwych fal, niedawno to zbadano.
UsuńPrzydaje się do różnych rzeczy np. do pieczenia ciasta.
mogę posypac cukrem pudrem ?
OdpowiedzUsuńCzym tylko zechcesz :-)
UsuńWitam. Ciasto zrobione i zjedzone.:)..Szybkie i smaczne, dobry pomysł, jak nie ma się niczego słodkiego do kawy :)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł, najważniejsze aby smakowało.
UsuńWyszly bardzo dobre, wykorzystalam foremke siliconowa -szesc rozyczek...polukrowalam i juz sa do kawki...super sprawa...dzieki sliczne za podanie przepisu...pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z foremkami, muszę spróbować.
UsuńZrobiłam! Może troszkę za długo trzymałam w mikrofali, bo w środku się spiekło i wyszło troszkę twardawe i suche... Może następnym razem wyjdzie lepsze! :) Ogólnie to nie wierzyłam, że wyjdzie... Ale jestem mile zaskoczona! Chłopak też :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem nie przetrzymuj czasowo.
UsuńZrobiłam! Wyszło troszkę twardawe i suche, ale to chyba dlatego, żę za długo trzymałam w mikrofali :) może następnym razem się uda :) w każdym bądź razie chłopak mimo wszystko zadowolony i lekko w szoku tak samo jak ja :D
OdpowiedzUsuńNie przetrzymuj czasowo, wystarcza mu 3 minuty.
UsuńJEST ZAJEBISTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWow, fajnie.
UsuńMam wersje z kakao jest pyszne. Piekę w formach silikonowych, nic nie przywiera.... a zamiast mleka dodajcie kubusia jest jeszcze bardziej wilgotne, przelozone bita smietana wygląda jak tort.
OdpowiedzUsuńTwoja wersja tez super.
Usuńwyszło świetne :)
OdpowiedzUsuńCiesze się.
UsuńWyszło suche w środku a gumowe z zewnątrz co zrobiłem nie tak? Pozdrawiam Marcin
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam Marcin że może moc mikrofali była za mała i nie była ustawiona na maxa. Jeśli to nie to to spróbuj jeszcze raz, wszyscy chwalą i zajadają puszyste ciasto :-)
UsuńPowodzenia
Dodałam cynamon, kroplę zapachu wanilinowego i łyżkę dżemu z czarnej porzeczki:) Do kawy na ciepło - pycha!:) Na pewno zrobię jeszcze nie raz, może z dodatkiem kakao, albo pokruszonej czekolady <3
OdpowiedzUsuńFajnie że eksperymentujesz.
UsuńCiasto było dobre, ale z wyglądem trochę gorzej. Nie wiem co zawiniło...
OdpowiedzUsuńJa tez nie wiem jaka była przyczyna.
UsuńRobię to ciasto od jakiegoś czasu. Zawsze w metalowej misce, dlatego ciasto nierówno się piekło a czasami wychodziło kruche ;) Dziś zrobiłam w porcelanowej misce na zupę i wyszło cudowne ;) (zamiast kawy dałam kakao "Puchatka").
OdpowiedzUsuńWidzisz mała zmiana a jaka różnica.
UsuńPuchatek jest za słodki ale zwykłe kakao może być.
Pozdrawiam.
Ciasto wyszło zaskakująco pysznie jak na ciasto z mikrofali. Niestety znacznie mniejsze niż to na zdjęciu, a szkoda. ;) Ustawiłam na 850 W.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało.
UsuńMoje ciasto też było małe, magia zdjęć makro trochę je powiększyła.
Ja mam mikrofalę z mocą max 750W. 3 minuty w zupełności wystarczą :) Ciasto jest bardzo dobre w smaku. Na początku sugerując się komentarzami ustawiłam na 6 minut i nie był to dobry pomysł....wyszło gumowate i nie dało się kroić. Trzymając się przepisu wyjdzie na prawdę super ciacho na szybko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Justyna.
UsuńJa zmieszałam kakao i kawę, najlepsze, jedyny przepis, który wyszedł
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze że przypadł Ci do gustu.
UsuńJeśli mam kakao, to nadal w wodzie ? Czy raczej jednak mleko ? Jeśli jednak niezbyt rozumiem i tak czy siak trzeba wody, to sorry za pytanie :\
OdpowiedzUsuńRaczej jednak woda, kakao rozpuszczasz w wodzie, mleko jest dodatkowym składnikiem.
OdpowiedzUsuńCiasto rozwala system :D
OdpowiedzUsuńCieszę się , choć przyznam szczerze że nie spodziewałam się takiej popularności ciasta.
UsuńIdealny szybki deser :D
OdpowiedzUsuńTo prawda, szybko i smacznie.
UsuńSuper,wypróbowany przepis:)polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję.
UsuńCiekawy przepis, muszę kiedyś go wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Zachęcam jak wpadną goście.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.