Jedliśmy zazwyczaj z dziadkiem a on kazał nam wymieszać wszystko na jedną papkę i taka właśnie ziemniaczano - kotletowo - buraczana papka smakowała nam wybornie, choć wygląd miała mało apetyczny.
Za każdym razem jak robię buraki zasmażane to wspominam tamte obiady u babci - smak mojego dzieciństwa.
Buraczki zasmażane.
- 1000 g buraków
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki mąki pszennej T 650
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól morska
- cukier do smaku
- szczypta kwasku cytrynowego - ewentualnie sok z cytryny
Przygotowanie dania:
- Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Zrobić zasmażkę:
- Smalec - zawsze używam tu smalcu - inne tłuszcze nie oddadzą smaku tych buraczków z dzieciństwa, rozpuścić na patelni, dodać mąkę i zrumienić ją ładnie.
- Zdjąć z ognia, dodać bulion, dokładnie wymieszać a potem zagotować.
- Wlać zasmażkę do buraków.
- Wszystko razem podgrzać.
- Dodać sól, cukier, kwasek do smaku.
Smacznego.
Z przepisu mojej babci.
25 komentarze
Uwielbiam takie buraczki!
OdpowiedzUsuńburaczki rzeczywiscie pyszne. Nawet moje dziecko zjadlo a to już dużo!
OdpowiedzUsuńJa dodaję do tego cebulkę zeszkloną na tłuszczu - pychota
OdpowiedzUsuńJa dodaję do tego jeszcze zeszkloną cebulkę - pychotka
OdpowiedzUsuńzabieram się do robienia ,brzmi apetycznie
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Przepyszne!! Od razu zrobiłam potrójną porcję więc starczy na dłuuuuuugo...
OdpowiedzUsuńfajne
OdpowiedzUsuńWŁASNIE ZROBILAM BURACZKI DO OBIADU - SĄ MEGA PYSZNE!!!! MÓJ 2 LETNI SYNEK NIGDY NIE JADŁ BURACZKÓW,A TE ROZPŁYWAŁY MU SIE W USTACH,BYŁAM ZACHWYCONA ŻE MOJE DZIECKO WRESZCIE ZJADŁO BURACZKI!!!! SĄ PRZEPYSZNE!!!! ZAMIAST ODROBINE KWASKU CYTRYNOWEGO DODAŁAM TROCHĘ CYTRYNKI!!! DZIEKUJE ZA PRZEPIS!!! POZDRAWIAM!!!!
OdpowiedzUsuń"szczytpa kwasku cytrynowego" :)))
OdpowiedzUsuńUbawilem sie !! :)
Nie wiem o co chodzi ?w czym żart?
Usuńja tez nie wiem o co chodzi....szczypta kwasku to takie śmieszne ?
UsuńChodzi o to ze kwasek cytrynowy to ciecz i trochę ciężko jest dać szczyptę ;)
UsuńKwasek cytrynowy jest w postaci kryształków tak jak cukier więc nie wiem skąd wziąłeś tą ciecz i że nadal to jest takie zabawne.
UsuńTo trafiłaś w mój smak. To jest to - robiłem zawsze buraczki na maśle , jednak jak zrobiłem na smalcu wg. Twojego przepisu - normalnie nie mogłem się najeść. Są pyszne, już zawsze będę robił tylko takie i żadne inne. Niebo w gębie to mało powiedziane tak przyrządzone są naprawdę świetne - pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowały, sama muszę zrobć na święta:-)
UsuńJa do świąt nie będę czekał , zaraz gotuję bo znowu mnie naszło :)
OdpowiedzUsuńpoprawka jak byłaś mala pewnie była bieda i babcia pewnie gotowała specjalnie rosół by zastąpić bulion specjalnie do tych buraczków aby zastąpić bulion a w czasach prlu na pewno było ja na to stać bo w sklepie na pewno tego nie ściema bulion i smalec. masło na pewno jest dodawane do zasmażania a po smalcu robi się jałowe
OdpowiedzUsuńWidzę że doskonale znasz moją babcię.
UsuńŻadnej poprawki, moja babcia Nigdy nie była biedna a rosolu nie gotowała do buraczków, a gdzie ja w ogóle pisze o rosole co?
Piszę o bulionie warzywnym.
Nie mówię żebyś jadł/ła smalec każdy ma swoje gusta natomiast wypada się przedstawić jak wyraża się swoją opinię no nie?
Potrawy ze smalcem nie są jałowe!!!!!!
O matko! Zrobiłam! Smak z dzieciństwa! Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne i drugi raz korzystam z tego przepisu ! :) ja zamiast bulionu wlewam przegotowana wode i doprawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakują.
UsuńCzy buraczki się pasteryzuje ?
OdpowiedzUsuńTo nie są buraczki do słoika tylko typowo obiadowe.
UsuńSmalec, o ile taki domowy, zdecydowanie do mnie przemawia. Moja babcia przyrządzała zasmażkę na słoninie pokrojonej w bardzo drobną kostkę. Powstawały miniaturowe skwareczki, które świetnie komponowały się z buraczkami, podawanymi do mięs w sosie własnym (gulasz, bitki wieprzowe). Zamierzam się na te dawne smaki. Czy mi się uda?:)))
OdpowiedzUsuńNa pewno Ci się uda jeśli to danie z sentymentem to jest wielka szansa, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.