Potrawa gości na naszym stole od dawna i powiem szczerze że mimo iż próbowałam różnych wersji to zdecydowanie ta najbardziej przypadła mi do gustu.
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 80 g masła
- 6 łyżek oliwy
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 3/4 szklanki gęstej 30% śmietany
- kopiasta łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka keczupu
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- Mięso pokroić w paski szerokości 1 cm.
- Stopić 20 g masła i 2 łyżki oliwy i podsmażyć 2 cebule drobno pokrojone, dodać mięso i mieszając smażyć 15 minut.
- Stopić 20 g masła i 1 łyżki oliwy i usmażyć pokrojone pieczarki, pod koniec smażenia posolić.
- Połączyć pieczarki z mięsem,
- Doprawić śmietaną zmieszaną z mąką, przyprawić keczupem, solą, pieprzem.
- Trzymać na bardzo małym ogniu aż mięso zmięknie.
- Podawać z kulkami ziemniaczanymi bądź z ćwiartkami ziemniaków bądź z frytkami.
- Ja dodatkowo podałam marchewkę glazurowaną
- Jakoś tak mi smaki pasowały.
Smacznego.
1 komentarze
Z frytkami nie próbowałam go jeszcze połaczyć, najbardziej smakuje nam z kluskami na parze:) Pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.