wtorek, 2 sierpnia 2011

Boeuf Stroganow

Danie z kuchni Rosyjskiej.
Potrawa gości na naszym stole od dawna i powiem szczerze że mimo iż próbowałam różnych wersji to zdecydowanie ta najbardziej przypadła mi do gustu.
Składniki:
  • 400 g polędwicy wołowej
  • 80 g masła
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 200 g pieczarek
  • 3/4 szklanki gęstej 30% śmietany
  • kopiasta łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka keczupu
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
Przygotowanie dania:
  • Mięso pokroić w paski szerokości 1 cm.
  • Stopić 20 g masła i 2 łyżki oliwy i podsmażyć 2 cebule drobno pokrojone, dodać mięso i mieszając smażyć 15 minut.
  • Stopić 20 g masła i 1 łyżki oliwy i usmażyć pokrojone pieczarki, pod koniec smażenia posolić.
  • Połączyć pieczarki z mięsem,
  • Doprawić śmietaną zmieszaną z mąką, przyprawić keczupem, solą, pieprzem.
  • Trzymać na bardzo małym ogniu aż mięso zmięknie.
  • Podawać z kulkami ziemniaczanymi bądź z ćwiartkami ziemniaków bądź z frytkami.
  • Ja dodatkowo podałam marchewkę glazurowaną
  • Jakoś tak mi smaki pasowały.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Z frytkami nie próbowałam go jeszcze połaczyć, najbardziej smakuje nam z kluskami na parze:) Pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger