środa, 3 sierpnia 2011

Baba blue czyli niecodzienny kształt i kolor sernika na zimno

Lub jak go nazywały moje córki , sernik z gumi jagód.
Przepis jest od PYZY
Warto spróbować tego pysznego deseru, przepadniecie po zjedzeniu tylko jednego kawałka.
Baba blue.

Składniki:
  • 750 g sera białego półtłustego
  • 50 g masła
  • 3 duże jajka
  • 1 czubata szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki szafirowe
  • 1 galaretka turkusowa
  • 1 galaretka rubinowa - wszystkie firmy Wodzisław
  • 1 puszka 400g ananasów w lekkim syropie 
Na polewę:
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • do ozdoby rodzynki

Sposób przygotowania:
  • 3 galaretki, po jednej z rodzaju, rozpuściłam każdą oddzielnie w 200 ml gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia.
  • Twaróg zmieliłam 2 razy przez maszynkę.
  • Jajka sparzyłam i wybiłam do miski, dodałam cukier i ubiłam na puszystą masę.
  • Następnie dodałam zmielony ser, rozpuszczone masło i sok z cytryny, wymieszałam dokładnie aż składniki dobrze się połączyły.
  • Masę podzieliłam na 3 części - było tego po ok. 300 ml na część.
  • Do pierwszej dodałam lekko tężejącą galaretkę rubinową i wymieszałam.
  • Wlałam do lekko posmarowanej wewnątrz olejem i schłodzonej w lodówce formy na babkę z kominem.
  • Odstawiłam do zastygnięcia.
  • Następnie drugą porcję masy wymieszałam z galaretką szafirową i wlałam do formy, odstawiłam do stężenia.
  • Tak samo przygotowałam 3 część, wlałam do formy i odstawiłam do lodówki.
  • Ananasy odsączyłam z syropu, pokroiłam na małe kawałki.
  • Syrop zmieszałam z wodą tak żeby uzyskać 400 ml płynu, podgrzałam i rozpuściłam w nim ostatnią galaretkę.
  • Gdy zaczęła tężeć zmieszałam z kawałkami owoców i wlałam jako ostatnią warstwę do formy.
  • Całość odstawiłam na kilka godzin aby dobrze zastygło.
  • Aby wyjąć babkę najpierw należy lekko, palcami, naruszyć galaretkę przy brzegach formy a następnie przyłożyć ją do talerza odwracając do góry dnem.
  • Jeśli deser nie odejdzie sam to można sobie pomóc używając suszarki do włosów, ciepłym strumieniem lekko nagrzewając ścianki formy.
  • Przed podaniem wierzch ozdobiłam polewą z lekko ubitej śmietany z cukrem dodając do niej namoczoną i rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę.
  • Gdy zgęstnieje polałam wierzch i ozdobiłam rodzynkami.


  • Trochę pracy z nim jest ale efekt kolorystyczny i smakowy jest tego wart!
Smacznego.
Przepis od Pyzy.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger