Zupa jest aromatyczna, kwaskowa, na wołowinie smakowita i treściwa.
Trzeba jednak najpierw zrobić zakwas i chwilę poczekać.
Polecam.
Na zakwas potrzeba:- 4 części mąki żytniej czyli np. 4 łyżki
- 2 części mąki pszennej jw.
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- listek laurowy
- skórka chleba razowego
Przygotowanie zakwasu:
- Składniki połączyć w naczyniu ,przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 4 dni.
- Po tym czasie odcedzić.
- 250 g wołowiny
- 2 cebule
- żur kiszony jw.
- 50 g grzybów suszonych
- 250 ml śmietany 30 %
- sól do smaku
Przygotowanie żuru:
- Wołowinę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić.
- Grzyby opłukać i pokruszyć.
- Wszystko zalać wodą i gotować do miękkości mięsa.
- Potem wlać kiszony żur, zagotować i doprawić solą do smaku.
- Zaprawić śmietaną i gotowe.
- Żur podajemy z groszkiem ptysiowym.
- Bogactwo zapachów jest powalające...polecam.
Przepis ze starej "Przyjaciółki".
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.