sobota, 30 lipca 2011

Żur staropolski

Przepis na ten żur znalazłam w jakiejś bardzo starej "Przyjaciółce" i korzystam z niego od wielu lat.
Zupa jest aromatyczna, kwaskowa, na wołowinie smakowita i treściwa.
Trzeba jednak najpierw zrobić zakwas i chwilę poczekać.
Polecam.
Na zakwas potrzeba:
  • 4 części mąki żytniej czyli np. 4 łyżki
  • 2 części mąki pszennej jw.
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • skórka chleba razowego 
Przygotowanie zakwasu:
  • Składniki połączyć w naczyniu ,przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 4 dni.
  • Po tym czasie odcedzić.
Na żur potrzeba:
  • 250 g wołowiny
  • 2 cebule
  • żur kiszony jw.
  • 50 g grzybów suszonych
  • 250 ml śmietany 30 %
  • sól do smaku 
Przygotowanie żuru:
  • Wołowinę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić.
  • Grzyby opłukać i pokruszyć.
  • Wszystko zalać wodą i gotować do miękkości mięsa.
  • Potem wlać kiszony żur, zagotować i doprawić solą do smaku.
  • Zaprawić śmietaną i gotowe.
  • Żur podajemy z groszkiem ptysiowym.
  • Bogactwo zapachów jest powalające...polecam.
Smacznego.
Przepis ze starej "Przyjaciółki".

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger