A to moja wersja, jest wyśmienity i choć to już ostatnie czereśnie i nie było czarnych tylko żółte jest i tak wyborny.
Kolorystycznie lepiej pasowałyby czarne czereśnie ale i tak jest cudnie i pysznie.
- 500 g czereśni
- 150 g mąki
- 100 g margaryny Kasia
- 50 g cukru pudru
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- śmietanka 30 % (300 ml)
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 smietanfiks
Posiekaj Kasię z mąką, dodaj żółtko i cukier, zagnieć ciasto.
Po krótkim ochłodzeniu upiecz ok.25 minut w temp.180 stopni.
Czereśnie wydryluj przesmaż ze 100 g cukru.
Śmietankę zagotuj z cukrem waniliowym.
3 żółtka utrzyj z cukrem, powoli wlewaj do nich śmietankę i ubijaj na parze, aż krem zgęstnieje,dodaj śmietanfiks i jeszcze chwilę ubijaj.
Czereśnie rozłóż na upieczonym spodzie, następnie zalej kremem i piecz niecałe pół godziny w temperaturze 160 - 180 stopni.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.