Ma subtelny ziołowy smak i zadowoli niejednego konesera.
Składniki:
- 5 l wody
- 70 g drożdży piekarskich
- 2 kg cukru
- 1 kg ryżu
- 70 g rodzynek
- 11 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu naturalnego
- 17 goździków
- 2 paczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 1 cytryna
Wodę przegotować,ostudzić,rozpuścić cukier.
Ryż opłukać,cytrynę ze skórką pokroić w kostkę.
Drożdże wymieszać w wodzie z cukrem.
Wszystkie składniki połączyć.
Wlać do balona na wino,przykryć korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy.
Po 5 tygodniach zlać i przecedzić wino przez gazę.
Do przecedzonego wina dodać 2 szklanki cukru i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.
A potem delektować kubki smakowe !
Na zdrowie.
Przepis własny.
2 komentarze
Lubię sączyć winka, Twoje zapowiada się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńNapewno też smaczne - ja też robię wina ryżowe - są mocne i smaczne :)))
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.