Można go kupić albo zrobić samemu czyli rozgotować jabłka z cukrem i mus gotowy.
Składniki:
Ciasto kruche:
Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 150 g cukru trzcinowego
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka śmietany kwaśnej 12 %
- słoik litrowy musu jabłkowego
- cukier waniliowy
- 50 g rodzynków
- Wszystkie składniki włożyć do miski, posiekać.
- Ciasto szybko zagnieść i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
- Następnie ciasto rozwałkować na formę do tarty wysmarowanej olejem pozostawiając kawałek na paski do dekoracji wierzchu tarty.
- Wylepić brzegi tarty.
- Ponakłuwać ciasto widelcem i posmarować mlekiem.
- Ja tego ciasta nie podpiekam.
- Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, posypać cukrem waniliowym i rozsypać rodzynki.
- Pozostawiony kawałek ciasta rozwałkować i pokroić w paski ok. 1,5 cm.
- Zrobić kratkę na wierzchu.
- Można podać z kulkami lodów.
Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni z opcją grzania góra/dół.
Wyśmienita na zimno i na ciepło z gałkami lodów.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.