Łatwo można łączyć różne warzywa z ciastem aby potem zajadać pyszną tartę.
Tarta z wołowiną, kalafiorem i brokułami.
Polecam serdecznie. Ciasto kruche: forma 25 cm średnicy
- 120 ml bardzo zimnej wody
- 200 g mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 120 g masła zimnego z lodówki
- Mąkę,sól i cukier oraz zimne masło siekamy na stolnicy nożem do grudek.
- Następnie dodawać stopniowo zimną wodę.Wyrabiać krótko.
- Uformować kulę i na 2 godziny do lodówki.
- Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i wykładamy foremkę nasmarowaną olejem.
- Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok 15 minut.
Składniki na farsz:
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1/2 małego kalafiora
- 1/2 małego brokuła
- 1 duża cebula
- 1 średni pomidor
- olej aromatyzowany afrykański cebulowo-pieprzowy
- 100 g sera żółtego o wyrazistym smaku
- 50 g sera topionego w plasterkach
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
- Po czym dodać mięso i dalej smażyć ok. 10 minut.
- Dodać pokrojonego w kostkę pomidora.
- Brokuły i kalafior podzielić na maleńkie różyczki.
Na ser cebulę z mięsem i pomidorem.
Na farszu poukładać różyczki warzyw.
Śmietanę połączyć z jajami i przyprawami...dobrze wymieszać.
Zalać tartę sosem i posypać tartym serem żółtym.
Teraz to już tylko na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .
I gotowe.
Smacznego.
Przepis własny.
4 komentarze
Kurde to było pyszne :)
OdpowiedzUsuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńzaczarowałas mnie tą tartą, zwłaszcza ze jestem miłosniczka brokołow ;)
OdpowiedzUsuńJest mi miło:-)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.