Ciasto jest puszyste i piankowe, a poza tym robi się je błyskawicznie.
Śmietanowiec.
Składniki:
Składniki:
- 2 łyżki żelatyny
- 2 galaretki cytrynowe
- 4 śmietany kwaśne 18 % po 400 ml każda
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- czerwona galaretka na wierzch
- 50 g rodzynków
- 50 g płatków migdałowych
- biszkopty na dno opcjonalnie
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i zostawić do przestudzenia.
- Śmietanę ubijać z cukrem 3 minutki.
- Następnie dodać galaretki cytrynowe.
- Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wlać do masy śmietanowej.
- Wszystko razem wymieszać.
- Biszkoptami wyłożyć tortownicę i zalać masą śmietanową.
- Udekorować rodzynkami i płatkami migdałowymi.
- Rozpuścić czerwoną galaretkę wg przepisu na opakowaniu i tężejącą zalać piankę.
- Dobrze wychłodzić, pianka tężeje bardzo szybko.
- Można też dodać do środka pianki galaretkę pokrojoną w kostkę i będzie wtedy potrzebna kontrastowa galaretka np. zielona lub niebieska.
- Albo powrzucać do pianki owoce sezonowe, wybór dowolny.
Przepis z archiwum.
1 komentarze
To był pierwszy placek jaki zrobiłam w swoim życiu. Mój przepis pochodził ze starych gazet Poradnik domowy, tylko do środka dawałam jeszcze galaretki. Ale placek naprawdę przepyszny :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.