sobota, 30 lipca 2011

Śmietanowiec

Przepis dostałam od koleżanki w pracy Iwony i gości na naszym stole coraz częściej.
Ciasto jest puszyste i piankowe, a poza tym robi się je błyskawicznie.
Śmietanowiec.
Składniki:
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 4 śmietany kwaśne 18 % po 400 ml każda
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • czerwona galaretka na wierzch
  • 50 g rodzynków
  • 50 g płatków migdałowych
  • biszkopty na dno opcjonalnie
Wykonanie:
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i zostawić do przestudzenia.
  • Śmietanę ubijać z cukrem 3 minutki.
  • Następnie dodać galaretki cytrynowe.
  • Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wlać do masy śmietanowej.
  • Wszystko razem wymieszać.
  • Biszkoptami wyłożyć tortownicę i zalać masą śmietanową.
  • Udekorować rodzynkami i płatkami migdałowymi.
  • Rozpuścić czerwoną galaretkę wg przepisu na opakowaniu i tężejącą zalać piankę.
  • Dobrze wychłodzić, pianka tężeje bardzo szybko.
  • Można też dodać do środka pianki galaretkę pokrojoną w kostkę i będzie wtedy potrzebna kontrastowa galaretka np. zielona lub niebieska.
  • Albo powrzucać do pianki owoce sezonowe, wybór dowolny.
Smacznego.
Przepis z archiwum.

1 komentarze

  1. To był pierwszy placek jaki zrobiłam w swoim życiu. Mój przepis pochodził ze starych gazet Poradnik domowy, tylko do środka dawałam jeszcze galaretki. Ale placek naprawdę przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger