Tym razem sernik krówkowy o zwartej konsystencji, pyszny a do tego jak pięknie się upiekł.
Sernik pieczony jest w niskiej temperaturze i dzięki temu ani nie popękał ani nie opadł.
Wyszedł jak "malowany".
Sernik krówkowy.
Składniki: tortownica 26 cm
- 1000 g sera potrójnie mielonego
- 3 jajka
- 3 - 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka przyprawy do sernika
- ok. 500 g masy krówkowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe do dekoracji
- 100 g masła
- ok. 220 g ciastek digestive
Przygotowanie sernika:
- Wszystkie składniki wrzucam do miski, jajka całe.
- Z masy krówkowej zostawiam ok. 2 - 3 łyżek do dekoracji, reszta idzie do masy serowej.
- Potem wszystko mieszam na niewielkich obrotach.
- Ciasteczka kruszę i mieszam w rozpuszczonym masłem.
- Wykładam tortownicę 26cm.
- Wykładam masę serową i wstawiam do nagrzanego do 120°C piekarnika, piekę 1,5 godziny.
- Po tym czasie zostawiam do wystudzenia, a następnie chowam na noc do lodówki.
- Dla niecierpliwych - można piec w 180°C przez 1 godzinę, ale sernik nie będzie tak ładnie jasny - zrumieni się, a także może lekko opaść.
- Przed podaniem smaruję pozostawioną masą krówkową i posypuję płatkami migdałowymi.
Przepis z archiwum.
2 komentarze
Rozmarzyłam się na temat tego sernika. Tylko ja i on mmm... Cudo. Dopisuję do mojej listy "muszę zrobić". :)
OdpowiedzUsuńJakie to musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.