Pyszny, puszysty, o konsystencji musu czekoladowego dla wszystkich koneserów sernikowych wypieków.
Czekoladowy sernik z nutą cynamonu.
Składniki: tortownica 23 cm
Masa serowa:
Przepis rodzinny.
Składniki: tortownica 23 cm
Masa serowa:
- 285 g ciemnej czekolady
- 1200 g kremowego sera śmietankowego ale nie twaróg mielony w maszynce - ja użyłam serki homogenizowane odsączone na sicie
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 4 jajka
- 200 g słodkiej śmietany 18 %
- 1 łyżka kakao
- 200 g herbatników czekoladowych
- 85 g masła
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
Przygotowanie sernika:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Dno formy 23 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz wypuszczając folię na zewnątrz.
- Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem i cynamonem.
- Masą wyłożyć równomiernie spód formy.
- Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
- Ser zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując, następnie dodać wanilię.
- Oddzielnie ubić jajka - ubijać przez około 4 - 5 minut, białka nie mają być bardzo sztywno ubite i wymieszać je z masą serową.
- Śmietanę wymieszać z kakao, dodać do masy serowej, wymieszać z roztopioną czekoladą.
- Wyłożyć na spód herbatników i piec przez 60 minut.
Przepis rodzinny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.