sobota, 23 lipca 2011

Sałatka z ogórków z kolendrą

Sałatka w zeszłym roku zrobiła furorę wśród moich znajomych warto więc zrobić ja ponownie.
                        Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 5 papryk czerwonych
  • 0,5 kg cebuli
                        Zalewa  I:
  • 9 szklanek wody
  • 8 łyżek soli
Ogórki pokroić w plastry, cebule pokroić w plastry, paprykę w słupki. Wymieszać. Zalać zalewą pierwszą i odstawić na 3 godziny.
Odsączyć i włożyć do słoików.
                Zalewa  II:
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki.
Pasteryzować 10 minut, i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

3 komentarze

  1. Idealne na zimę sałateczki słoikowe, bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis, gorąco polecam, wspaniały smak słodko - kwaśny!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. poszukiwalam przepisu i trafilam tu pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger