Składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 brokuła
- 1 plaster sera feta ok.2 cm grubości
- 1 duża łyżka śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- olej do smażenia 1/2 szklanki
- sól, pieprz do smaku
Piersi myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.
Rozbijamy na cieniutko przez folię żeby nie podziurawić.
Posypujemy solą,pieprzem,czosnkiem i przyprawą do kurczaka i do lodówki.
Brokuła rozrywamy na różyczki i gotujemy go w osolonej wodzie ok.10 minutek.
Przecedzamy na durszlak żeby się odsączył.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Odsączonego brokuła i czosnek wkładamy do garnka i traktujemy go tłuczkiem do ziemniaków.
Po czym przekładamy do małego rondelka,dodajemy pokruszony plaster fety, łyżkę śmietany i wstawiamy na malutki gaz i dusimy do momentu aż się nam ser roztopi (ciągle mieszając) odstawiamy do wystygnięcia.
Z lodówki wyjmujemy nasze płaty mięska wykładamy na każdy porcję masy brokułowej porządnie zawijamy (można sobie pomóc wykałaczką) obsypujemy papryką w proszku żeby potem miały ładny kolorek,i wkładamy do lodówki na pół godziny żeby nam się ładnie zastygły tzn. uleżały. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolorek (Uwaga! malutkim gazie żeby w środku doszły do siebie ) i gotowe.
Podajemy z czym kto lubi.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
Bardzo sympatyczny blog !!!
OdpowiedzUsuńBardzo sympatyczny blog!!!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.