ZACZNĘ OD ROLADY BO ONA CHŁODZI SIĘ W LODÓWCE A MNIE ŚLINKA CIEKNIE.
Składniki- ciasto:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
szczypta soli
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka jajek oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodajemy na przemian, po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru ciągle ubijając. Gdy masa będzie jednolita dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Po upieczeniu roladę zawijamy w kuchenną ściereczkę tak, żeby miało kształt rolady.
Krem malinowo-jeżynowy z borówkami:
- 100 g malin i jeżyn
- 50 g borówek amerykańskich
- 500 ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej
- 4 łyżki cukru
- sok z pół cytryny
- śmietanfiks
Wykonanie kremu:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfiksem.
Dodać sok z cytryny.
Maliny i jeżyny zmiksować na mus.
Dodać do śmietany.
Wymieszać.
2/3 kremu rozsmarować na blacie biszkoptowym w 2/3 szerokości ciasta.
Rozłożyć na kremie borówki.
Następnie zwinąć w rulon.
Na wierzchu udekorować kremem i resztą borówek.
Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
SMACZNEGO!
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.