piątek, 29 lipca 2011

Ogórkowa z mojego dzieciństwa

Taką ją pamiętam.
Ogóreczki świeże i pachnące, kwaśna śmietana i dużo koperku....mmmmm...mniam.
Składniki:
  • 1500  ml bulionu drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • mały seler
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • natka selera 
  • natka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 liście lubczyku
Przygotowanie zupy:
  • Do bulionu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę, pora pokrojonego w pól plasterki oraz marchew startą na grubych oczkach.
  • Dodać natki owinięte nitką żeby się nie rozgotowały ale dały aromat.
  • Gotować do miękkości ziemniaków.
  • Następnie dodać ogórki starte na tarce o grubych otworach.
  • Pogotować jeszcze ok.10 minut.
  • Śmietanę rozrobić z mąką i szczyptą cukru aby się nie zważyła.
  • Dodać do zupy.
  • Zagotować.
Na koniec dodać posiekany koperek.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger