Zabieramy się do wekowania ogórków, czas najwyższy.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 5 sporych cebul
- 3 łyżki soli
Składniki zalewy:
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Cebulę w krążki wymieszać z ogórkami i zasypać solą na 3 - 4 godziny.
Wypuszczony sok odcedzić.
Ogórki z cebulą włożyć do słoików.
Ugotować zalewę i gorącą zalać ogórki.
Pasteryzować około 10 minut.
Smacznego.
1 komentarze
Moja mam robiła, dała mi na spróbkę i muszę przyznać ze są smaczne :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.