- 2 kg ogórków
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 25 dag cukru
- 1 łyżka soli na litr wody
- 4 łyżki musztardy ( jaką kto lubi )
Musztardę utrzeć z cukrem, zalać wodą z octem, podgrzać, aby zalewa była ciepła.
Ogórki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Ułożyć w słoikach i dodać :
- liść laurowy
- koper ( baldachy )
- czosnek
- ziele angielskie
Ogórki muszą być bez dużych pestek.
Ogórki w słoikach zalać zalewą. Pasteryzować 5 minut.
Jedna porcja zalewy wystarcza na 7 słoiczków od dżemu.
1 komentarze
Robie podobne tylko dodaję łyżeczkę soli,łyżkę pieprzu.A musztarda koniecznie rosyjska :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.