Tę notatkę piszę 01.01.14 i zapewniam Was ze koreczki są przepyszne, chrupiące ogóreczki o wyrazistym smaku i aromacie.
Polecam.
Przepis znalazłam w zeszycie "Przyślij Przepis"
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 2 szklanki octu
- 5 szklanek wody
- 3 szklanki cukru
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- koper (baldachy)
- gorczyca
- natka pietruszki
- 3 łyżki soli
Osolić i zostawić na 2 godziny.
Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Posolić i zostawić na 2 godziny.
Z octu, wody, soli, cukru i przyprawy do grilla gotujemy zalewę.
Do słoików na spód wkładamy :
- koper
- troszkę odsączonej cebuli
- natkę pietruszki
Do każdego słoika wsypujemy po jednej łyżce gorczycy.
Ogórki zalewamy gorącą zalewą.
Nie pasteryzujemy.
Smacznego.
2 komentarze
Takich jeszcze nie próbowałam ale zapowiadają sie obiecująco :)
OdpowiedzUsuńrobiłam takie ogórki, są , PYSZNE.....ale.....kroiłam je na cienkie plastry, wtedy tej gorczycy jest za dużo , bo nie da jej pozbyć. Grubość podana w przepisie nadaje się koreczki
OdpowiedzUsuńJa dla pewności pasteryzowałam kilka minut
Polecam, jutro znów robię
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.