sobota, 23 lipca 2011

Ogórki - koreczki

Pierwszy raz robione i czekam z niecierpliwością efektu smakowego.
Tę  notatkę piszę 01.01.14 i zapewniam Was ze koreczki są przepyszne, chrupiące ogóreczki o wyrazistym smaku i aromacie.
Polecam.
Przepis znalazłam w zeszycie "Przyślij Przepis"
                     Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 2 szklanki octu
  • 5 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • koper (baldachy)
  • gorczyca
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki soli
Ogórki wraz ze skórką pokroić w plastry około 1,5 - 2 cm grubości.
Osolić i zostawić na 2 godziny.
Cebulę obrać i pokroić w plastry. 
Posolić i zostawić na 2 godziny.
Z octu, wody, soli, cukru i przyprawy do grilla gotujemy zalewę.
Do słoików na spód wkładamy :
  • koper
  • troszkę odsączonej cebuli
  • natkę pietruszki
Wkładamy odsączone ogórki.
Do każdego słoika wsypujemy po jednej łyżce gorczycy.
Ogórki zalewamy gorącą zalewą.
Słoiki z ogórkami mocno zakręcamy.
Nie pasteryzujemy.
Smacznego.

2 komentarze

  1. Takich jeszcze nie próbowałam ale zapowiadają sie obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam takie ogórki, są , PYSZNE.....ale.....kroiłam je na cienkie plastry, wtedy tej gorczycy jest za dużo , bo nie da jej pozbyć. Grubość podana w przepisie nadaje się koreczki
    Ja dla pewności pasteryzowałam kilka minut
    Polecam, jutro znów robię

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger