Jest pyszny, wilgotny i aromatyczny.
Składniki:
- 1 kostka masła
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- 1/2 szklanki czerwonego (ja daję słodkie) wina
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
Z tej masy odlać pół szklanki.
Do pozostałej masy dodać 1/2 szklanki wina a po całkowitym wystygnięciu 3 żółtka ,mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystko razem dobrze wymieszać.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli.
Dodać do masy kakaowej.
Delikatnie wymieszać.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze ciepłe polać zostawioną w szklance masą.
Wariacje na temat murzynka mogą być różne np. można go przekroić i przełożyć konfiturami lub bita śmietaną i powstanie a'la W-Z .
Ja na urodziny mojej córki zrobiłam mały torcik z murzynka więc dowolność w dekoracji.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.