Dziś przedstawiam leczo takie z mojego domu rodzinnego, bardzo pożywne, treściwe i pachnące.
Zachęcam do spróbowania.
Leczo rodzinne.
- 500 g mięsa od szynki
- 3 papryki: żółta zielona czerwona
- 2 marchewki
- 1 duża cebula czosnkowa
- 1 średni kabaczek
- 4 średnie ziemniaki
- 2 duże pomidory
- 1 ostra papryczka
- 200 g pieczarek
- 1/2 średniego kalafiora
- 1 łyżka ziarenek smaku
- kostka rosołowa grzybowa
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- sól do smaku
- Mięso pokroić na małe kawałki, zasypać ziarenkami smaku i usmażyć na rozgrzanym oleju.
- Paprykę pokroić w grubą kostkę.
- Marchewki pokroić w plasterki.
- Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju.
- Kabaczek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
- Ziemniaki pokroić w plasterki.
- Ostra papryczkę pokroić w drobną kosteczkę.
- Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
- Kalafior podzielić na różyczki.
- Wszytko razem włożyć do dużego garnka i dusić z kostką grzybową pod przykryciem aż składniki zmiękną i smaki wymieszają się ze sobą.
- Doprawić solą,pieprzem kolorowym.
Przepis rodzinny.
3 komentarze
uwielbiam lato za taki właśnie smak.
OdpowiedzUsuńJestem pod wielkim wrażeniem Pani blogu ! Mnóstwo włożonej pracy z wspaniałym efektem, piękna oprawa - zdjęcia zabytków, mnóstwo fachowych porad ! Gratulacje !
OdpowiedzUsuńKomu mogę podziękować? proszę się przedstawić.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.