Ciasto jest obłędne w smaku, kwaskowate od agrestu i słodkie od bezy, idealne na upalne dni, polecam.
Kruche ciasto z agrestem.
- 250 g masła
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 kisiel cytrynowy - proszek
- owoce agrestu ok 300 gram
- kilka kropli barwnika spożywczego zielonego
- Masło, żółtka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy zagnieść szybko na jednolite ciasto.
- Ciasto będzie lekko lepkie i nie odchodzi od ręki, wystarczy dłonie posmarować olejem i będzie ok.
- Podzielić je na 2 części.
- Jedną rozłożyć na blasze - palcami - cienką warstwa, drugą część włożyć w woreczku do zamrażalnika na 1 godz.
- Owoce przebrać, umyć.
- Kulki agrestu podzielić na połówki.
- Wyłożyć na ciasto.
- Białko ubić na sztywno, wsypać cukier i kisiel i kilka kropli barwnika spożywczego zielonego.
- Pianę wyłożyć na owoce.
- Wyjąc z zamrażalnika ciasto i zetrzeć je na tarce - grube oczka - na warstwę piany.
- Piec ok 45 minut w temperaturze 170 C z opcją grzania góra/dół.
- Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy aż góra się zarumieni.
Źródło.
4 komentarze
niezły kolorek :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie - kolor po dodaniu barwnika nieziemski, ja bym dala raczej niebieski - bo to moj ulubiony ;) I miło mi, że skorzystałaś z przepisu :)Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńEkstra kolorek! Muszę wypróbować ten przepis. Dzieciaki będą zachwycone! :)
OdpowiedzUsuńNapisz jak dzieciaki? smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.