Powiem szczerze że tak pysznej kaszy dawno nie jadłam, polecam serdecznie.
Do tego gulasz z żołądków drobiowych, pyszota.
Przepis na kaszę:
- 1.5 szklanki kaszy gryczanej
- 3 szklanki wody
- 1 jajko
- sól
- olej
Następnie odstawiam na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas mieszamy). Nastawiam wodę, bo potrzebny będzie wrzątek.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam kaszę i smażę ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min).
Zalewam kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!!
Następnie solę i przykrywam patelnię pokrywką.
Zostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Kasza będzie sypka i smaczna po ok.30 minutach.
Przepis na gulasz:
- 1/2 kg żołądków drobiowych
- 2 małe cebule
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 l wody
- sól
- cukier
- olej aromatyzowany mandarynkowo-chilii (albo zwykły jak ktoś nie ma)
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
Przełożyć do rondla a na tym samym tłuszczu zeszklić cebule pokrojoną w piórka.
Przełożyć do rondla z mięsem ,dodać przyprawy ,wlać wodę i dusić do miękkości na małym ogniu.
Następnie zaprawić śmietaną.
Kaszę podawać z gulaszem i ogórkiem kiszonym bądź małosolnym .
Smacznego.
Pomysł na gulasz własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.