- Kolby kukurydzy cukrowej
- masło
- sól
- cukier
- 100 ml mleka
Ja wrzucam kukurydze do gotującej, lekko osłodzonej wody (1 łyżka cukru na ok. 2 l wody) +100 ml mleka i gotuję ok 7-10 minut, nie dłużej, bo robi się twarda i wtedy trzeba już długo gotować. Nie solę wody (!!!).
Trzeba zwracać uwagę przy kupnie, aby miała soczyste nasiona, kremowe, jasne. Ta żółta jest już stara, twarda i niesmaczna. Kukurydze soli się dopiero po wyjęciu z wody. Można także posypać wiórkami masła.
Teraz już tylko się zajadać.
1 komentarze
Smaki mojego dzieciństwa :) teraz kupuję już ugotowaną tylko podgrzać i szamać :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.