sobota, 16 lipca 2011

Ciasto czereśniowe z olejem

Ciasto według przepisu mojej mamy.
Pyszne, szybkie, wilgotne, sezonowe, polecam.
Letnie ciasto czereśniowe.

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jaja 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 500 g czereśni ciemnych 

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodawać pozostałe składniki.
Ciasto wymieszać z wydrylowanymi czereśniami.
Piec 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

3 komentarze

  1. MASZ BARDZO FAJNE PRZEPISY NA CIASTA ,SĄ CIEKAWE.NAPEWNO WYPRÓBUJE W DOMU .--ROSA

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem tu pierwszy raz i zamierzam właśnie upiec to cisto, tylko że z rabarbarem :) taka mała zachcianka! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że do mnie trafiłaś.
      Marto myślę że jeśli robisz to ciasto z rabarbarem, będzie super jak zamiast cynamonu dasz imbir mielony.
      Na pewno wzbogaci smak ciasta.
      Pozdrawiam

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger