Ciasto wyszło znakomicie a dziś trochę inaczej.
TO WERSJA NA DZIEŃ MATKI.
Udekorowałam serce bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
A teraz:
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1,5 kostki miękkiej "Kasi"
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka proszku i 1 łyżeczka sody oczyszczonej zalanej 1 łyżką soku z cytryny)
- barwniki spożywcze: niebieski, czerwony, zielony*
Krok 1. Masło ucieramy z cukrem na krem.
Krok 2. Dodajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas ucieramy.
Krok 3. Stopniowo dosypujemy obydwie mąki, cały czas ucieramy. Wraz z ostatnią porcją mąki dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczkę proszku + 1 łyżeczkę sody zalaną 1 łyżką soku z cytryny)
Krok 4. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas ucieramy na gładkie, delikatnie lejące ciasto.
Krok 5. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Jedną pozostawiamy niezabarwioną, pozostałe barwimy na czerwono, niebiesko i zielono. Kolor nie może być zbyt intensywny – w pieczeniu barwniki “zleją się” i ciasto wyjdzie zbyt ciemne.
Krok 6. Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką wlewamy poszczególne kolory, łyżka po łyżce, w kolejności: żółty-zielony-czerwony-niebieski.
Krok 7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50-60 minut.
Przez cały czas pieczenia forma musi być przykryta papierem do pieczenia (ciasto upiecze się równomiernie i zbyt mocno nie popęka od góry).
Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w nie drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i cukrem cynamonowym.
Tak jak ślicznie wygląda tak i smakuje.
Miłej zabawy z barwnikami.
1 komentarze
Naprawde pyszne ciasto polecam :) Jula
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.