A oto moje cebularze.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki masła
- 1 szklanka wody zimnej
- 3 łyżeczki drożdży
- 2-3 łyżeczki soli
- 4-4,5 szklanki mąki
- cebula
- olej
Przelać do miski i dodać szklankę zimnej wody, przestudzić.
Dodać drożdże, sól, szklankę mąki i wyrabiać mikserem stopniowo dodając resztę mąki ( po 3 szklance ciasto już będzie trzeba wyrabiać ręką ).
Ciasto będzie lepkie i miękkie, odstawić je wtedy do wyrośnięcia.
Kawałek rozwałkować.
Najlepiej wycinać kółka szklanką.
Potem rozciągnąć te kółeczka i nałożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Na koniec posmarować cebulę olejem.
Piec w temperaturze 200 C ok. 15 minut.
Ja piekę na papierze do pieczenia.
A teraz zajadamy ze smakiem.
2 komentarze
Hmm... takich cebularzy nigdy nie robiłam, choć przyznam szczerze kilka przepisów w swoim życiu wypróbowalam :)
OdpowiedzUsuńJa do swoich wrzucam boczuś :)
Przyznam,że ciekawie wyglądają takiej wielkości cebulki. Ja robiłam z poszatkowaną cebulą :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.