W oryginale jest cukinia, ja dałam kabaczka.
Pyszna zapiekanka, polecam.
Greckie Briami - pieczona cukinia z ziemniakami.
Składniki:
- 1 duży kabaczek,pokrojony na 1/2 cm plasterki
- 4 duże obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
- 5 ząbków czosnku (lub więcej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
- 2 średnie pomidory, pokrojone na ćwiartki
- 150g twardego sera żółtego, pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 łyżki wody
- 2 czubate łyżki świeżego oregano, posiekanego
- 1 1/2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
- 1 łyżka świeżej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
- sól i pieprz, do smaku
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego płaskiego naczynia. Wlać wodę, oliwę i posypać ziołami i posypać solą i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec ok. 90 min. lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie się przyrumieniły.
Grecy podają tą zapiekankę z plastrem zimnego sera feta i z chrupiącą bagietką. Wino jak najbardziej wskazane!
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.