sobota, 16 lipca 2011

Greckie Briami-pieczona cukinia z ziemniakami

Przepis kuchni greckiej.
W oryginale jest cukinia, ja dałam kabaczka. 
Pyszna zapiekanka, polecam.
Greckie Briami - pieczona cukinia z ziemniakami.

              Składniki:
  •     1 duży kabaczek,pokrojony na 1/2 cm plasterki
  •     4 duże obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
  •     5 ząbków czosnku (lub więcej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
  •     2 średnie pomidory, pokrojone na ćwiartki
  •     150g twardego sera żółtego, pokrojonego w kostkę
  •     1/3 szklanki oliwy
  •     4 łyżki wody
  •     2 czubate łyżki świeżego oregano, posiekanego
  •     1 1/2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
  •     1 łyżka świeżej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
  •     sól i pieprz, do smaku

Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego płaskiego naczynia. Wlać wodę, oliwę i posypać ziołami i posypać solą i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec ok. 90 min. lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie się przyrumieniły.
Grecy podają tą zapiekankę z plastrem zimnego sera feta i z chrupiącą bagietką. Wino jak najbardziej wskazane!
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger