Świeżych warzyw jest teraz mnóstwo a my z tego skorzystajmy.
Składniki:
- 500 gram bobu
- pęczek dymki
- 3 marchewki
- mała kalarepka
- 5 dużych liści kapusty pekińskiej
- 1/4 główki kapusty białej (młodej)
Na sos:
- sól
- pieprz
- 3 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 1 łyżeczka oregano (ja miałam jeszcze oregano z Grecji od sióstr z Monastyrów-bardzo aromatyczny)
Marchew pokroić w plasterki dodać do bobu i ugotować na półtwardo.
Bób ostudzić i obrać.
Dymkę pokroić drobno.
Pokroić obie kapusty.
Kalarepkę pokroić w słupki.
Ocet połączyć z olejem, szczypiorkiem i pół łyżeczką soli,dodać pieprz i oregano.
Składniki sosu wymieszać dobrze.
Polać składniki sałatki.
Wymieszać.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Pomysł własny.
1 komentarze
Bardzo aromatyczna, bardzo letnia i taaka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.