sobota, 16 lipca 2011

Barszcz ukraiński

Szybko się ugotował a jeszcze szybciej zniknął z talerzy.
Z młodych ziemniaków jest wyśmienity.
Taki barszcz gotowała moja babcia i ja za nią gotuję.
Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • por
  • 1 pietruszka
  • seler
  • 150 g ugotowanej drobnej fasoli białej 
  • 4 listki lubczyku
  • 2 kostki rosołowe drobiowe bio
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego babcia dawała maggi
  • śmietana 30% 250ml
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • natka pietruszki
Przygotowanie zupy:
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • Buraki obrać i pokroić w półplasterki.
  • Por pokroić w krążki.
  • Seler, pietruszkę i marchew po obraniu zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych otworach.
  • Włożyć wszystkie warzywa do garnka zalać wodą, włożyć kostki rosołowe i gotować warzywa do miękkości.
  • Następnie zrobić "zaklepkę" ze śmietany i mąki i zaprawić zupę.
  • Włożyć fasolę.
  • Chwilę razem pogotować.
  • Dodać sos sojowy, sól, pieprz do smaku.
  • Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Na talerzu udekorować posikaną natką pietruszki.
Przepis kuchni ukraińskiej mojej babci.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger