Z młodych ziemniaków jest wyśmienity.
Taki barszcz gotowała moja babcia i ja za nią gotuję.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 4 średnie buraki
- 2 marchewki
- por
- 1 pietruszka
- seler
- 150 g ugotowanej drobnej fasoli białej
- 4 listki lubczyku
- 2 kostki rosołowe drobiowe bio
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego babcia dawała maggi
- śmietana 30% 250ml
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- natka pietruszki
Przygotowanie zupy:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Buraki obrać i pokroić w półplasterki.
- Por pokroić w krążki.
- Seler, pietruszkę i marchew po obraniu zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych otworach.
- Włożyć wszystkie warzywa do garnka zalać wodą, włożyć kostki rosołowe i gotować warzywa do miękkości.
- Następnie zrobić "zaklepkę" ze śmietany i mąki i zaprawić zupę.
- Włożyć fasolę.
- Chwilę razem pogotować.
- Dodać sos sojowy, sól, pieprz do smaku.
- Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Przepis kuchni ukraińskiej mojej babci.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.