Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 50g rodzynek
- 50 ml oliwy
- 100 - 150 ml wody
- 1 łyżka sosu winegret lub soku z cytryny
- oregano
- tymianek
- szałwia
- rozmaryn
- sól
- listek laurowy
- kilka łyżeczek miodu płynnego
- ryż (wedle uznania zjadających...ja wzięłam torebkę białego i torebkę ciemnego).
- kilka plastrów ananasa
- mała kiść ciemnych winogron
Piersi w całości zostawić w lodówce na minimum 12 godzin w marynacie z ziół(nie możesz ich żałować),20 ml oliwy,sosu winegret,zawiniętą w folię.
Nie solić aby sól nie wciągnęła wilgoci z mięsa.
Przed pieczeniem usuń nadmiar ziół,posól,ułóż w żaroodpornym naczyniu,dodaj resztę oliwy,wodę,listek laurowy,obsyp całość rodzynkami,przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. pół godziny.
Po czym zdejmij pokrywkę i zwiększ temp. do 220 stopni aby skórka ładnie się zrumieniła.
Rodzynki trzeba zsunąć z mięsa do wywaru aby się nie przypaliły.
W razie potrzeby dodaj trochę wody i piecz jeszcze 15 minut aby mięsko było apetycznie bursztynowe.
Osobno ugotuj ryż na sypko i podawaj polany wywarem ( koniecznie z rodzynkami ).
Musisz sprawdzić wcześniej smak wywaru i ewentualnie go doprawić.
Pieczeń pokrój na plastry.
Ułóż na półmisku na przemian plaster mięsa i plaster ananasa,ozdób winogronami,musi wyglądać uroczo.
Smacznego.
1 komentarze
Pamiętam ten smak :) po prostu CUDO
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.