Jest aromatyczny i bardzo smakowity, polecam.
Wiśniowy sernik na zimno.
Składniki: tortownica 26 cm
Przepis własny.
Wiśniowy sernik na zimno.
Składniki: tortownica 26 cm
- 8 serków homogenizowanych wiśniowych po 150 g każdy
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 3 łyżki żelatyny
- 1 galaretka wiśniowa
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 śmietanfix
- sok z pół cytryny
- 50 g rodzynków
- 50 g płatków migdałowych
- wiórki kokosowe do dekoracji
- Żelatynę namoczyć w wodzie a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfixem.
- Dodać sok z cytryny.
- Dodać serki i wszystko dokładnie zmiksować.
- Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
- Dodać rodzynki wcześniej namoczone we wrzącej wodzie i odsączone oraz płatki migdałowe.
- Wstawić do lodówki na około godzinę.
Pływające świeczki |
- Galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i wystudzić.
- Sernik wyjąć z lodówki i zalać tężejącą galaretką.
- Posypać wiórkami kokosowymi.
- Ponownie wstawić do lodówki na około 1,5 godziny.
- Potem już tylko na talerzyki.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.