czwartek, 23 czerwca 2011

Wiśniowy sernik na zimno

Ten sernik robiłam według własnego pomysłu i wyszedł naprawdę rewelacyjnie.
Jest aromatyczny i bardzo smakowity, polecam.
Wiśniowy sernik na zimno.
Składniki: tortownica 26 cm
  • 8 serków homogenizowanych wiśniowych po 150 g każdy
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 śmietanfix
  • sok z pół cytryny
  • 50 g rodzynków
  • 50 g płatków migdałowych
  • wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie sernika:
  • Żelatynę namoczyć w wodzie a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfixem.
  • Dodać sok z cytryny.
  • Dodać serki i wszystko dokładnie zmiksować.
  • Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
  • Dodać rodzynki wcześniej namoczone we wrzącej wodzie i odsączone oraz płatki migdałowe.
  • Wstawić do lodówki na około godzinę.
Pływające świeczki
  • Galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i wystudzić.
  • Sernik wyjąć z lodówki i zalać tężejącą galaretką.
  • Posypać wiórkami kokosowymi.
  • Ponownie wstawić do lodówki na około 1,5 godziny.
  • Potem już tylko na talerzyki.
Smacznego.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger