Wychłodzona smakuje trochę jak lody, polecam gorąco.
Truskawkowa tarta z budyniem.
Składniki: forma na tartę 26 cm
Kruche ciasto:
- 100 g masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
- 750 ml mleka
- 50 g masła
- 1 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 całe jaja
- 1 budyń waniliowy - proszek, ja dałam kokosowy
- 1 galaretka truskawkowa
- około 500 g truskawek
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto - masło musi być dobrze schłodzone.
Włożyć do lodówki na godzinę.
Potem rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy do tarty wysmarowanej rozpuszczonym masłem
Ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.
- Następnie w reszcie mleka wymieszać jajka, budyń, oraz obie mąki i wlać na wrzące mleko.
- Zagotować ciągle mieszając.
- Przestudzić i wyłożyć na ciasto.
- Na górę kremu ułożyć truskawki w formie kwiatu.
- Zalać tężejącą galaretką.
- Polewać ostrożnie każdą truskawkę.
- Galaretka ma skleić truskawki a nie mają one w niej pływać.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
4 komentarze
Super przepis na tartę !
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam. Napisz jak smakowała jak upieczesz.
UsuńUwielbiam ciasta z truskawkami zwłaszcza latem! Przepis zachowam, bo nie robiłam takiej tarty z truskawkami a chciałabym.
OdpowiedzUsuńKoniecznie Natalio upiecz taką tartę a potem pochwal się jak smakowała. Jestem bardzo ciekawa.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.