Sos jest aromatyczny, pachnie lasem pełnym grzybów, warto go przyrządzić.
Składniki:
- 100 gram suszonych grzybów - prawdziwki i podgrzybki, wtedy sos jest bardziej aromatyczny
- 250 ml kwaśnej śmietany 30%
- sól do smaku i gotowania grzybów
- papryka biała
- 1/2 łyżeczki przyprawy arabskiej harissa*
- 2 łyżeczki mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka bio
- 1/2 pęczka koperku
Wykonanie:
- Grzyby namoczyć ok. 2 godzin w zimnej wodzie a po tym czasie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
- Grzyby posiekać drobno i wrzucić do wywaru.
- Dołożyć paprykę pokrojoną w grubą kostkę, przyprawę.
- Gotować ok. 10 minut.
- Mąkę rozrobić w śmietanie, wlać do wywaru.
- Na wolnym ogniu zagotować.
- Posypać suto świeżym posiekanym koperkiem.
Przepis własny.
* Harissa - bardzo pikantna przyprawa arabska, zawierająca paprykę chili, czosnek , pieprz, kolendrę, kminek i miętę, używana np. do gulaszów mięsnych i kuskusu.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.