sobota, 25 czerwca 2011

Sos grzybowy

Sos grzybowy , najlepszy do krokietów ziemniaczanych i gołąbków.
Sos jest aromatyczny, pachnie lasem pełnym grzybów, warto go przyrządzić.

Składniki:
  • 100 gram suszonych grzybów - prawdziwki i podgrzybki, wtedy sos jest bardziej aromatyczny
  • 250 ml kwaśnej śmietany 30%
  • sól do smaku i gotowania grzybów
  • papryka biała
  • 1/2 łyżeczki przyprawy arabskiej harissa*
  • 2 łyżeczki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka bio
  • 1/2 pęczka koperku

Wykonanie:
  • Grzyby namoczyć ok. 2 godzin w zimnej wodzie a po tym czasie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
  • Grzyby posiekać drobno i wrzucić do wywaru.
  • Dołożyć paprykę pokrojoną w grubą kostkę, przyprawę.
  • Gotować ok. 10 minut.
  • Mąkę rozrobić w śmietanie, wlać do wywaru.


  • Na wolnym ogniu zagotować.
  • Posypać suto świeżym posiekanym koperkiem.
Smacznego.
Przepis własny.
* Harissa - bardzo pikantna przyprawa arabska, zawierająca paprykę chili, czosnek , pieprz, kolendrę, kminek i miętę, używana np. do gulaszów mięsnych i kuskusu.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger