Byłam podekscytowana bo znalazłam tam sporo pyszności do wypróbowania np. sernik kokosowy.
Zapraszam na pyszny, wilgotny i aromatyczny sernik.
Sernik kokosowy.
Składniki:
Kruszonka/ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 180 g masła rozpuszczonego
- 10 serków waniliowych po 150 gram każdy
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 6 żółtek
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 serniksy
- olejek śmietankowy - kilka kropli
- 9 białek
- szczypta soli
Przygotowanie sernika:
- Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli.
- Ze składników na ciasto zrobić kruszonkę.
- Większą część wysypać na spód formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Mniejsza część będzie użyta na wierzch ciasta.
- Serki wymieszać z żółtkami, cukrem, kaszą manną.
- Ciągle ucierając dodać serniksy.
- Mieszać ok. 5 minut.
- Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać drewnianą łyżką.
- Wylać na spód z kruszonki.
- Zasypać resztą kruszonki.
- Piec 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 170 stopni z opcja grzania góra/dół.
- Porcja na dużą blachę sernikową.
Przepis z archiwum rodzinnego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.