czwartek, 23 czerwca 2011

Sernik kokosowy

Niedawno dostałam od mojej koleżanki Jolci przepisy z jej domowego archiwum kulinarnego.
Byłam podekscytowana bo znalazłam tam sporo pyszności do wypróbowania np. sernik kokosowy.
Zapraszam na pyszny, wilgotny i aromatyczny sernik.
Sernik kokosowy.
Składniki:
Kruszonka
/ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 180 g masła rozpuszczonego
Masa serowa:
  • 10 serków waniliowych po 150 gram każdy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 serniksy
  • olejek śmietankowy - kilka kropli
Piana:
  • 9 białek
  • szczypta soli
Przygotowanie sernika:
  • Ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli.
  • Ze składników na ciasto zrobić kruszonkę.
  • Większą część wysypać na spód formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  • Mniejsza część będzie użyta na wierzch ciasta.
  • Serki wymieszać z żółtkami, cukrem, kaszą manną.
  • Ciągle ucierając dodać serniksy.
  • Mieszać ok. 5 minut.
  • Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać drewnianą łyżką.
  • Wylać na spód z kruszonki.
  • Zasypać resztą kruszonki.
  • Piec 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 170 stopni z opcja grzania góra/dół.
  • Porcja na dużą blachę sernikową.
Ta zieleń liści kasztanowca mnie urzekła, prawda że cudna.
Smacznego.
Przepis z archiwum rodzinnego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger