Zobaczcie sami:
Sernik z polewą wiśniową, pyszny i kremowy.
Spód:
Smacznego.
Przepis rodzinny.
Aby pachniało i cieszyło oczy jeszcze przed i podczas pieczenia - chaber bławatek.
- 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- serki homogenizowane waniliowe - 750 g
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka kompotu wiśniowego
- 1 szklanka wiśni z kompotu
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Serki odcedzić na cedzaku wyłożonym gazą przez co najmniej godzinę - ja zostawiam na noc.
- Herbatniki rozgnieść, przesiać, wymieszać z cukrem i cynamonem.
- Posypać spód i boki tortownicy - 21cm
- Żółtka ubić do białości.
- Wsypać 1/2 szklanki cukru i ubić na kogel mogel.
- Dodać serki.
- Wsypać mąkę i sól, wlać aromat, wymieszać.
- Białka ubić na pianę ze szczyptą soli stopniowo wsypując 1/2 szklanki cukru.
- Lekko wymieszać z masą serową.
- Wlać do tortownicy i piec 70 minut w temperaturze 180 stopni.
- Potem wyłączyć gaz i zostawić sernik w piekarniku nie otwierając cały czas drzwiczek przez godzinę.
- W serniku zrobi się wgłębienie aby potem wlać w nie polewę.
- 3/4 szklanki kompotu zagotować z cukrem.
- Do tego wlać pozostały kompot wymieszany z mąką ziemniaczaną.
- Zagotować.
- Ciepłą polewą polać ciepły sernik i udekorować wiśniami.
- Dobrze wystudzić - wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
Aby pachniało i cieszyło oczy jeszcze przed i podczas pieczenia - chaber bławatek.
"Podróże małe i duże"
Chaber bławatek |
1 komentarze
Wszystko pięknie ładnie ale z dziwnych składników to robisz bo w mgnieniu oka wszystko znika :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.