Smakuje jak lody z brzoskwiniami.
Polecam gorąco do szklanki wody z lodem, pychota.
Sernik z polewą brzoskwiniową.
Składniki: tortownica 26 cm
Masa serowa:
Masa serowa:
- 3 serki homogenizowane waniliowe po 200 g
- 5 jajek
- 1 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Do wysypania tortownicy:
- 1/2 szklanki herbatników pokruszonych
- 1/4łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- masło do wysmarowania tortownicy
- 1 szklanki zalewy z brzoskwiń
- 2 - 3 połówki brzoskwiń
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie sernika:
- Tortownicę wysmarować masłem i wysypać pokruszonymi herbatnikami, wymieszanymi z cukrem i cynamonem - dno i boki.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puch i nadal ucierając dodawać porcjami serki, mąkę, cukier waniliowy i sól.
- Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serkową.
- Przełożyć do tortownicy, wygładzić wierzch i piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni C.
- Po wyłączeniu piekarnika, zostawić ciasto jeszcze na 30 minut.
- Nie otwierać drzwiczek!
W tym czasie przygotować polewę.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
- 1/4 szklanki zalewy z brzoskwiń zagotować z cukrem, można dać mniej cukru jeśli zalewa jest bardzo słodka.
- W reszcie zalewy rozrobić mąkę ziemniaczaną - jak kisiel.
- Wlać do wrzącego syropu.
- Wymieszać dokładnie i odstawić.
- Na wierzchu wystudzonego sernika, powinien się lekko zapaść, rozłożyć owoce i zalać ostudzoną polewą.
- Wstawić do lodówki, by polewa zastygła.
Kwiaty jaśminowca |
Przepis rodzinny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.