czwartek, 23 czerwca 2011

Sernik z polewą brzoskwiniową

Pyszny, miękki, schłodzony polecam na upalne dni.
Smakuje jak lody z brzoskwiniami.
Polecam gorąco do szklanki wody z lodem, pychota.
Sernik z polewą brzoskwiniową.
Składniki:  tortownica 26 cm 
Masa serowa:

  • 3 serki homogenizowane waniliowe po 200 g
  • 5 jajek
  • 1 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli 
Do wysypania tortownicy:
  • 1/2 szklanki herbatników pokruszonych
  • 1/4łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • masło do wysmarowania tortownicy
Polewa:
  • 1 szklanki zalewy z brzoskwiń
  • 2 - 3 połówki brzoskwiń
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie sernika:
  • Tortownicę  wysmarować masłem i wysypać pokruszonymi herbatnikami, wymieszanymi z cukrem i cynamonem - dno i boki.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puch i nadal ucierając dodawać porcjami serki, mąkę, cukier waniliowy i sól.
  • Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serkową. 
  • Przełożyć do tortownicy, wygładzić wierzch i piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni C.
  • Po wyłączeniu piekarnika, zostawić ciasto jeszcze na 30 minut.
  • Nie otwierać drzwiczek!
W tym czasie przygotować polewę.
  • 1/4 szklanki zalewy z brzoskwiń zagotować z cukrem, można dać mniej cukru jeśli zalewa jest bardzo słodka.
  • W reszcie zalewy rozrobić mąkę ziemniaczaną - jak kisiel.
  • Wlać do wrzącego syropu.
  • Wymieszać dokładnie i odstawić.
  • Na wierzchu wystudzonego sernika, powinien się lekko zapaść, rozłożyć owoce i zalać ostudzoną polewą.
  • Wstawić do lodówki, by polewa zastygła.
Kwiaty jaśminowca
Smacznego.
Przepis rodzinny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger