niedziela, 26 czerwca 2011

Sernik na zimno na biszkopcie z galaretką

Ten sernik jest według przepisu mojej mamy, jest pyszny.
Sernik jest na biszkopcie i z galaretką w środku, prawdziwy serniczek na zimno z lat dzieciństwa.
Sernik na zimno z galaretką.
Składniki na biszkopt: forma 24 x 24 cm
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu:
  • Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać.
  • Jajka ubić z cukrem.
  • Do ubitych jaj dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
  • Wlać do formy nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie temperaturę podwyższyć do 220 stopni i piec jeszcze 15 minut.
  • Biszkopt wystudzić.
Masa serowa:
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki żelatyny
  • serki homogenizowane waniliowe - 500 g
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 galaretka czerwonego koloru na 
  • 500 ml wody
  • truskawki do dekoracji 
Przygotowanie sernika:
  • Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać rozpuszczoną margarynę i dalej ucierać.
  • W ciepłym mleku rozpuścić żelatynę.
  • Do masy z jajkami dodać serki a na końcu żelatynę rozpuszczoną w mleku.
  • Wymieszać dokładnie i wlać do formy z biszkoptem.
  • Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzącej wody i wystudzić.
  • Na cieście można ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.
  • Można do masy serowej dodać kostki z galaretki innego koloru np. zieloną czy żółtą.
  • Na wierzchu udekorować połówkami truskawek.
  • Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Myślę że będzie smakowało.
Smacznego.
Przepis mojej mamy

1 komentarze

  1. obiecałam sobie, że po przejściu na emeryturę nauczę się wreszcie piec...moja mama wcześnie mnie obumarła a teściowa, która żyła do lat 100 i 5 m-cy nie miała czasu...jestem od 2 -ch lat na emeryturze i właśnie zaczynam...ale też się nie spieszę, bo dzieci daleko...a mnie i mężowi lekarze odradzają ciasta...
    więc zaczynam...życzcie mi powodzenia...zanosi się ,że będzie tak smaczne jak wygląda...

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger