Sernik jest na biszkopcie i z galaretką w środku, prawdziwy serniczek na zimno z lat dzieciństwa.
Sernik na zimno z galaretką.
Składniki na biszkopt: forma 24 x 24 cm
Składniki na biszkopt: forma 24 x 24 cm
- 3 jaja
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać.
- Jajka ubić z cukrem.
- Do ubitych jaj dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
- Wlać do formy nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec do wyrośnięcia.
- Po tym czasie temperaturę podwyższyć do 220 stopni i piec jeszcze 15 minut.
- Biszkopt wystudzić.
Masa serowa:
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki żelatyny
- serki homogenizowane waniliowe - 500 g
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 galaretka czerwonego koloru na
- 500 ml wody
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie sernika:
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać rozpuszczoną margarynę i dalej ucierać.
- W ciepłym mleku rozpuścić żelatynę.
- Do masy z jajkami dodać serki a na końcu żelatynę rozpuszczoną w mleku.
- Wymieszać dokładnie i wlać do formy z biszkoptem.
- Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzącej wody i wystudzić.
- Na cieście można ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.
- Można do masy serowej dodać kostki z galaretki innego koloru np. zieloną czy żółtą.
- Na wierzchu udekorować połówkami truskawek.
- Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
- Myślę że będzie smakowało.
Przepis mojej mamy
1 komentarze
obiecałam sobie, że po przejściu na emeryturę nauczę się wreszcie piec...moja mama wcześnie mnie obumarła a teściowa, która żyła do lat 100 i 5 m-cy nie miała czasu...jestem od 2 -ch lat na emeryturze i właśnie zaczynam...ale też się nie spieszę, bo dzieci daleko...a mnie i mężowi lekarze odradzają ciasta...
OdpowiedzUsuńwięc zaczynam...życzcie mi powodzenia...zanosi się ,że będzie tak smaczne jak wygląda...
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.