Ten sernik to kwintesencja smaku i aromatu.
Będzie idealny do kawy, herbaty czy kakao.
Poleca gorąco, ja miłośniczka serników.
Sernik cytrynowy.
Składniki: tortownica 23 cm- 225 g ciastek digestives
- 100 g masła roztopionego
- 600 g serka trzykrotnie zmielonego na serniki
- 250 g serka mascarpone
- 3 cytryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 175 g cukru trzcinowego
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 6 łyżeczek lemon curdu
- 1 łyżka cukru pudru
Na spód:
- Ciasteczka rozgnieść tłuczkiem lub za pomocą malaksera. połączyć z roztopionym masłem, wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. na to masą ciasteczkową. włożyć formę do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
- Oba rodzaje serków zmiksować. dodać cukier, ponownie zmiksować. następnie po jednym jajku i żółtku, cały czas miksując.
- Cytryny sparzyć. zetrzeć skórkę z 3 cytryn. dodać je do masy serowej. Wycisnąć sok z 1 cytryny, wlać do masy serowej. zmiksować wszystko razem mikserem.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować po raz ostatni.
- Wyjąć formę z zamrażarki. wylać masę serową na spód z ciasteczek.
- 3 łyżki lemon curdu lekko podgrzać, żeby był bardziej lejący. dodać do masy serowej lekko mieszając.
- Piec sernik w 180 stopniach przez 45 - 60 minut, do suchego patyczka.
- Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i studzić tak sernik. następnie wyjąć z piekarnika.
- Po całkowitym ostudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki, lub na całą noc aby sernik wystygł.
- Śmietanę kremówkę lekko ubić, wymieszać z 3 łyżkami lemon curdu oraz łyżką cukru pudru. rozłożyć na wierzchu sernika.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
- Ja nie robiłam polewy śmietankowej tylko udekorowałam gorzką polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi.
- sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej - dodałam czubatą łyżkę
- 1 łyżka oliwy - dodałam 1 łyżeczkę
Przygotowanie kremu:
- Wszystkie składniki, oprócz oliwy, umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając.
- Pogotować, mieszając, przez 2 minuty.
- Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem.
- Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
- Umieścić w słoiczku.
- Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
- Życzę wszystkim smacznego.
- Jest to pyszny sernik dla smakoszy.
Polecam.
Przepis z archiwum rodzinnego.
Przepis z archiwum rodzinnego.
3 komentarze
A ja go jadłem i mi smaczyłoooo :)
OdpowiedzUsuńMiło mi Ciebie poznać jestem zachwycona widząc takie "pyszności"
OdpowiedzUsuńna pewno skorzystam z wielu przepisów.
Pozdrowienia i całuski. Irena
Miło mi Ciebie poznać,Dorotko.
OdpowiedzUsuńJestem pełna zachwytu widząc takie pyszności i na pewno skorzystam z wielu przepisów, bo też lubię gotować ale "amatorsko".
Pozdrowienia i całuski.Irena
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.