wtorek, 21 czerwca 2011

OWOCOWE CIASTO MIGDAŁOWE Z BIAŁEK

Wkleiłam wcześniej przepis Berniki na ciasto migdałowe z białek a teraz moja wersja.

OTUL MNIE ZAPACHEM...OTUL MNIE AROMATEM....
No to zabieramy się za ciasto.

Składniki:
  • 105 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 g cukru pudru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g bułki tartej
  • 247 g KASI
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 250 g truskawek
  • 100 g mrożonych wiśni
  • Kasia i mąka do tortownicy


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180st C. Tortownicę 24 cm wysmarować Kasią i posypać mąką.
Truskawki umyć, odsączyć, większe pokroić na pół.Wiśnie rozmrozić, odlać sok, posypać łyżką mąki ziemniaczanej, lekko obtoczyć (żeby się nie rozpadły w cieście).
Kasię rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukrem, bułką i migdałami. Dolać Kasię i wymieszać wszystko mikserem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem.
Masę wylać na dno tortownicy, wyłożyć na nią równomiernie owoce. Piec ok. 45 min. do suchego patyczka. Gdy ostygnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.



Ale pachnie...życzę SMACZNEGO:-)

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger