Jak czerwiec to musi pachnieć w kuchni czym???
Ogórki małosolne...oczywiście do tego smalczyk ze skwarkami i cebulką...mniam mniam...pyszota.
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 1 mała główka czosnku
- 1 nieduży korzeń chrzanu
- kilka gałązek kopru z nasionami i łodygami
- 1 łyżka miodu
- 1 i 1/2 łyżki soli na każdy litr wody
- pół łyżeczki ziaren gorczycy białej
- 10 ziaren pieprzu czarnego
Ogórki i koper umyć.Korzeń chrzanu obrać i pokroić w słupki.Czosnek obrać.
Dno garnka wyłożyć koprem-1 gałązkę kopru zostawić.
Ułożyć ciasno ogórki,dodając czosnek i słupki chrzanu.
Zimną przegotowaną wodę lub źródlaną wymieszać z solą oraz miodem i zalać ogórki.
Na wierzchu położyć odłożony wcześniej koper.
Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć.
Jak one pięknie pachną, życzę smacznego.
4 komentarze
kobieto! Zostań moją żoną! A spędzimy resztę życia w kuchni:D
OdpowiedzUsuńAż mi oczy wyszły na wierzch patrząc na te wszystkie cuda!
wpadnij i do mnie:
http://smuglerold.blogspot.com/
Musze powiedzieć nie na proporycję matrymonialną ha ha ha ale do Ciebie wpadnę na pewno.
UsuńDzięki za miłe słowa.
Zapraszam na konkurs na głównej stronie.
Zrobiłem na próbę. Pierwsze ogóreczki wyłowione po trzech dniach miały ciekawy, słodkawy smak, ale dużo bardziej smakowały mi te po tygodniu, gdy wszystkie smaki się przegryzły. Chętnie zrobiłbym je w wersji do słoika, ale nie jestem pewien, czy ten przepis nadaje się na dłuższe trzymanie w spiżarni. MaciekG
OdpowiedzUsuńPewnie że się nadaje, miód jest konserwantem. Cieszę się Maćku ze smakowały. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.