Składniki:
- 1kg rabarbaru
- 1/2 kg truskawek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- skórka z cytryny
- żel do dżemów
Wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut aż puści sok.
Dosypujemy cukier i mieszamy.
Dodajemy oczyszczone truskawki i rozgniatamy drewnianą łyżką na papkę.
Po kilkunastu minutach konfitura będzie gęsta i różowiutka.
Dodajemy skórkę cytrynową drobno pokrojoną.
Dodajemy żel do dżemów.
Smażymy jeszcze 1 minutę.
Podajemy z długimi biszkoptami ...bądź wlewamy do słoików gorącą konfiturę,zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Miłych wrażeń przy smażeniu.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
Ciekawy przepis..Mam zamiar jutro zebrać truskawki i właśnie myślałam ,żeby zrobić je z rabarbarem..
OdpowiedzUsuńBożenko to bardzo dobry pomysł.
OdpowiedzUsuńRabarbar znakomicie łączy się z truskawkami.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.