Przepis jest mojego autorstwa.
Składniki:
- 1 duża nieścisła główka kapusty białej
- 2 torebki ryżu
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 100 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
- 1 jajo
- 1 łyżka ziarenek smaku
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- 1 łyżka przyprawy 4 epices *
- sól
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oregano
- 1 litr bulionu grzybowego
Grzyby namoczyć około 2 godzin w zimnej wodzie.
Po tym czasie gotować do miękkości w tej samej wodzie.
Ostudzone grzyby przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do miski włożyć mielone mięso, ryż, zmielone grzyby, jajo, przyprawy.
Wyrobić na jednolitą masę.
Na liściach kapusty układać porcję farszu i zwijać w rulony.
Naczynie żaroodporne wyłożyć całymi liśćmi kapusty i układać zwinięte gołąbki.
Zalać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny.
Następnie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze przez około 15 minut.
Podawać z sosem grzybowym i posypać siekanym koperkiem.
Smacznego.
Przepis własny.
* 4 EPICES czyli 4 korzenie – 70% białego pieprzu, 17% imbiru, 8,5% gałki muszkatołowej, 4% goździków . Zioła te mieli się niezbyt drobno lub tłucze, łączy ze sobą i przechowuje w szczelnym zamknięciu."
2 komentarze
Czas przygotowania długi.... czas jedzenia nie proporcjonalnie krótki. Pyszne są ale śmiało mogę napisać że pyszne były :)
OdpowiedzUsuńMiło mi:-)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.