niedziela, 26 czerwca 2011

Ciasto " Tasiemiec"

Ciasto jest według przepisu mojej mamy.

                         Składniki: ( dwie długie keksówki )
                 Ciasto:
  • 8 całych jaj
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
                 Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Z powyższych składników  na krem ugotować budyń.
 Do zimnego budyniu dodać 1 paczkę margaryny Kasia i 1 szklankę cukru pudru.
Składniki ciasta wymieszać na jednolite i gładkie ciasto.
Podzielić na pół i do jednej części dodać 2 łyżki kakao.
Piec w temp. 170 stopni prze ok. 40 minut.
Ciasta należy upiec dzień wcześniej aby były dobrze wystudzone bo należy je pokroić na plastry ok.1 centymetrowe.
                  Składanie :
kromka jasna...krem...kromka ciemna...do wyczerpania zapasów....ciasto będzie długie  i stąd nazwa.
Na koniec ciasto polać polewą czekoladową.
              Na polewę potrzeba:
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 paczki margaryny Kasia
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżki spirytusu
Wszystko razem rozpuścić ciągle mieszając...na koniec dodać spirytus i dobrze wymieszać.
Polać ciasto.
Ciasto kroimy po skosie.
Smacznego.
Przepis rodzinny. 

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger