Przepyszne ciasto o bardzo ciekawym smaku, polecam gorąco.
Idealne do kawy czy herbaty.
Ciasto "Hiszpan".
Ciasto:Idealne do kawy czy herbaty.
Ciasto "Hiszpan".
- 6 jajek
- 12 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 9 łyżek mąki ziemniaczanej
Przygotowanie ciasta:
- Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku.
- Łyżką wmieszać kakao, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
- Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa:
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 3 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- kieliszek spirytusu 20 ml
- 1 kostka masła - 250 g
- 100 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie masy:
- Odlać pół szklanki mleka i zagotować.
- Do pozostałego mleka dodać 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, i wlać do gotującego się mleka.
- Mieszać aż powstanie gęsty budyń.
- Ostudzić.
- Utrzeć masło, dawać po łyżce zimnego budyniu, dodać kakao, spirytus, wymieszać porządnie.
- Upieczone ciasto przekroić na pół, posmarować jedną część masy i przykryć drugą częścią.
- Roztopić czekoladę, i udekorować nią placek.
1 komentarze
Z chęcią kiedyś wypróbuję to ciasto..pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.